شب گذشته عید مبعث در هیئت حضرت موسی بن جعفر (ع)ارسبارانیهای مقیم مرکز برگزار گردید.ضمن تبریک این ایام مطالب زیر توسط حقیر عنوان گردید.
«بعثت» انقلاب بزرگ برضد جهل، گمراهى، فساد و تباهى است.وسزاوار منتگذارى خداوند و در بردارنده حكمت و تربيت است.محمد به مرز چهل سالگي رسيده بود او هر ساله سه ماه رجب وشعبان ورمضان را در غار حرا ( كوهى در شمال مكه ) به عبادت مي گذرانيد .آن شب، شب بيست و هفتم رجب بود كه محمد درغار حرا مشغول راز و نياز با خالق محبوب بود، صداي خجسته و با صلابتي را شنيد كه او را امر به خواندن كرد . بعد از سه مرتبه پيامبر نيز با او خواند ؛ بخوان، بخوان به نام پروردگارت كه آفريد. همان كه انسان را از خون بسته اى خلق كرد. بخوان كه پروردگارت از همه بزرگوارتر است، همان كه به وسيله قلم تعليم نمود و به انسان آنچه را نمىدانست، ياد داد.
آري چه شروع زيبا و كاملي. اين آيات از خواندن، خلقت، كيفيت خلقت، شكر و سپاس، علم و دانش و... سخن گفته است، گويي باور خلقت اگر با علم و دانش عجين شود، انسان را به اوج آگاهي مي رساند.محمد، هنگامي كه از غار پايين مي آمد زير بار عظيم نبوت و خاتميت، به جذبه الوهي عشق بر خود مي لرزيد، از اين رو وقتي به خانه رسيد به خديجه كه از دير آمدن او سخت دلواپس شده بود گفت:مرا بپوشان، احساس خستگي و سرما مي كنم!و چون خديجه علت را جويا شد گفت:آنچه امشب بر من گذشت بيش از طاقت من بود،امشب من به پيامبري برگزيده شدم!خديجه كه از شادماني سر از پا نمي شناخت، در حالي كه روپوشي پشمي و بلند بر قامت او مي پوشانيد گفت:من مدتها پيش در انتظار چنين روزي بودم مي دانستم كه تو با ديگران بسيار فرق داري، اينك به پيشگاه خدا شهادت مي دهم كه تو آخرين رسول خدايي و به تو ايمان مي آورم.پس از آن علي كه در خانه محمد بود با پيامبر بيعت كرد.بعد از آن پيامبر اكرم (ص) از جانب خداوند مأموريت يافت تا خويشاوندان خود را به اسلام دعوت كند كه اين دعوت از دو جهت حائز اهميت بود :
1- دعوت اقوام مي توانست در شروع كار پشتوانه خوبي باشد و اگر آنها دعوت پيامبر (ص) را لبيك مي گفتند، شايد كفار مكه جرأت آن همه جسارت را به خود نمي دادند.
2- خانواده و اقوام اولين زير ساختاري است كه بايد اصلاح شود تا جامعه روند اصلاحي خود را زودتر طي كند.
با مطالعه در آيات قرآن هدف ارسال رسولان به خوبي مشخص مي شود و آن دستيابي مردم به فهم و درك اجتماعي براي اقامه عدل و قسط است. از بين بردن شرك، احسان به والدين ، وفا به عهد الهي، عدم خيانت به مال يتيم، اجتناب از همه زشتي ها، ممانعت از آدم كشي، صدق و راستي و دوري از دروغ، ممانعت از فرزندكشي و...
نیازولزوم شدید به آئین ورهبر نجاتبخش:دور نمایی از عصر جاهلیت
1-جنگ و ناامنی در تاریخ جاهلیت می نویسند 1700 جنگ میان قبائل عرب اتفاق افتاد که منشا آن ،نادانی،تعصب،فقر،وبی رحمی و ریاست طلبی آنها بود.
2-امتیازات طبقاتی و قبیلگی یکی از سنتهای غلط آنها که موجب بسیاری از جنایات می شد،مانند ثروت،نژاد،زبان و....
3-بی عفتی و انحراف جنسی در حدی بود که بطور آزاد ورسمی بینشان «نکاح ذوات الرایات»رواج داشت.
4-انسان کشی از رسم های غلط جاهلیت این بود که نه تنها دختران را زنده به گور می کردند،بلکه از ترس فقروتهی دستی پسران را نیز می کشتند.
5-وضع زن در جاهلیت......... .6-بت پرستی در جاهلیت7 -خرافات وبیهوده گرایی
8-لجاجت ویکدندگی
شب گذشته به مناسبت شهادت هفتمین اختر تابناک امامت و ولایت حضرت موسی بن جعفر (ع) مراسمی در هیئت ارسبارانیهای مقیم مرکز که به نام این امام همام می باشد برگزار گردید ابتدا تلاوت قرآن کریم توسط قاری نوجوان مهدی رشتبر وسپس مطالب زیر توسط سرهنگ علیزاده ایراد گردید و جلسه با نوحه سرائی مداحان اهل بیت وعصمت وطهارت به اتمام رسید.
السلام علیک یا امام موسی الکاظم
بخش اول : امام موسی کاظم(ع) در عصر پدر (حدود 20 سال) و آغاز امامتش.
بخش دوم : موضع گیری های امام کاظم(ع) در برابر طاغوتهای عصرش.
بخش سوم : امام کاظم(ع) در برابر هارون الرشید (حدود 15 سال) ، و ماجرای شهادتش.
بخش چهارم : نمونه هایی از گفتار و رفتار امام کاظم(ع).
به امید آنکه زندگی بالنده و سازنده امام هفتم ، حضرت موسی بن جعفر (ع) الگوی شایسته ای در صحنه های مختلف برای ما شود ، و فصل نوین و پرشوری را در زندگی ما پدید آورد.
موضع گیری های امام کاظم(ع) در برابر طاغوتها
امام کاظم(ع) در طول امامت خود (35 سال) با چهار طاغوت به این ترتیب رو در رو بود :
1- منصور دوانیقی ( حدود 10 سال)
2- مهدی عباسی (10 سال)
3- هادی عباسی (یک سال)
4- هارون الرشید (حدود 15 سال)
آن حضرت ، هرگز در برابر طاغوتها سر خم نکرد و تسلیم آنها نشد ، بلکه درست در نقطه مقابل آنها گام بر می داشت و آن چنان در برابر آنها به خاطر نهی از منکر و محکوم نمودن کارهای ناشایست آنها گرفته خاطر بود که به او «کاظم» می گفتند ، چرا که نام او «موسی» بود و به او به خاطر تحمل و مقاومت و ترشرویی در برابر طاغوتها و ستمگران ، کاظم گفتند، این لقب در حقیقت نمایانگر شدت نارضایتی او از آنها و نهی از منکر او در برابر آنها بود ، چنانکه امیرمؤمنان علی (ع) می فرماید : اَدنَی الاِنکارِ اَن تُلقی اَهلَ المَعاصِی بِوُجُوهٍ مُکفَهِرَةٍ : «پایین ترین درجة نهی از منکر آن است که انسان با چهرة خشم آلود با گنهکاران برخور نماید.»
موضع گیری های امام کاظم(ع) در برابر طاغوتها به قدری قاطع و جدی بود که آن حضرت یکی از شاگردانش به نام «زیاد بن ابی سلمه» را از همکاری با دستگاه طاغوتی نهی کرد، او گفت «من عیالمند و آبرومندم و نیاز و احتیاج باعث شده که در دستگاه آنها کار کنم تا معاش زندگی را تأمین نمایم.» امام کاظم (ع) به او فرمود : لَاَن اَسقُطَ مِن حالِقٍ فَاَتَقَطََّعُ قَطعَةً قَطعَةً اَحَبُّ اِلَیَّ مِن اَن اَتَوَلّی لِاَحَدٍ مِنهُم عَمَلاً اَو اَطَأَ بَساطَ رَجُلٍ مِنهُم : «هرگاه من از بالای ساختمان بر زمین سقوط کنم و قطعه قطعه شوم ، برایم بهتر است از اینکه عهده دار کاری از کارهای آنها گردم ، یا به فرش یکی از آنها گام بگذارم»
برای توضیح بیشتر نظر شما را به نمونه هایی از شیوة زندگی امام کاظم (ع) با طاغوتها جلب می نمایم :
امام کاظم (ع) در برابر منصور
امام کاظم (ع) در 10 سال آغاز امامت خود در عصر حکومت منصور دوانیقی ، در شدیدترین خفقان و سانسور به سر می برد، دستهای منصور تا آرنج از خون سادات و امام و امامزادگان آغشته بود دشمنی و کینه او تا آنجا بود که پس از اطلاع از شهادت امام صادق (ع) ، برای محمد بن سلیمان (فرماندارش در مدینه) نوشت : «اگر جعفر بن محمد (امام صادق) به شخص معینی وصیت کرده ، او را احضار کن و گردنش را بزن».
امام کاظم(ع) در برابر هارون
امامت امام کاظم (ع) 15 سال در برابر هارون ، پنجمین دیکتاتور و طاغوت بزرگ عباسی رخ داد ، سیره نویسان ، هارون را به عنوان یک موجود 2 بعدی (2 شخصیتی) معرفی کرده اند ،گاهی بر اثر موعظه پیری زاهد ، از خود بی خود می شد و ریش و لباشس را از اشک چشمانش خیس می کرد ، و زمانی آنچنان اسیر جاه و جلال و خشم و قلدری می شد که ریختن خون انسان ها ی والا برای او از ریختن خون یک پشه آسان تر بود ، و از آن لذت می برد. و در عین آنکه دو زانو در محضر نصیحت پارسایان فرتوت می نشست ، در عیاشی و حوس بازی و حیف و میل بیت المال مسلمانان غرق بود.
حدیثی از امام بزرگوار امام موسی الکاظم (علیه السلام)
مَن حَسُنَ بَرُّهَ بِاِخوانِهِ وَ اَهلِهِ مُدَّفِی عُمرِهِ : «هر که به برادران و افراد خاندانش نیکی کند ، عمرش دراز گردد.»
قسمت شانزده:
خاروانا:
روستای خاروانا که در نزهه القلوب به شکل «خوروانق» نگشته شده است از معظمات دیزمار است که طبق تقسیمات کشوری جدید مرکز دهستان دیزمار مرکزی است. وجه تسمیه این روستا دقیقاً معلوم نیست، ولی ظاهراً بی ارتباط با بزرگان قوم آغوان و «وان» که در این منطقه سکنی گزیده بودند و هم اکنون نیز در نام روستاهای آوان، آوان سر باقی مانده است، نباشد. «خار» یعنی بزرگ، «وان» یعنی قوم مربوطه و پسوند «آ» به معنای مکان است. یعنی محل بزرگان قوم وان. شاید هم با واژه «کاروان» مرتبط است به معنی محل تردد کاروانها. روستای خاروانا از قدیم روستای بزرگی بوده و بخاطر وسعت مراتع و ییلاقهای مرتفع دامداری در این منطقه رشد چشمگیری داشته است از آثار تاریخی روستا مسجد جامع خاروانا می باشد که توسط دختران باییندیربیگ دوزالی تأسیس شده است
علمای بزرگی از شهر خاروانا برخاسته است.از جمله مرحوم حاجی سید حسین واحدی حسینی(معروف به سید حسین آقا)و حاجی سید ابراهیم رضوی(معروف به میرابراهیم آقا)و مرحوم حاجی محمدحسین،(معروف به میرزا محمد حسین پدر بزرگ علیزاده )مرحوم ملا حسن پدر محقق و نویسنده گرامی عبدالصمد اسلامی، آیت الله العظمی سید یوسف مدنی و آیت الله سیدمحمد کوه کمره ای از اساتید و مراجع تقلید حوزه علمیه قوم و حجت الاسلام میرزه قربان و حجت السالام سلطانی از روستای خاروانا هستند.ودیگر بزرگان که تک وتک آنها سرمایه های بودنند که از نعمت آنها منطقه خاروانا محروم می باشد.
1-مرحوم حضرت آیت الله العظمی سید یوسف مدنی تبریزی
آیت الله مدنی در خاروانا متولد شده و پس از طی مدارج ابتدایی و مقدماتی در آذربایجان به حوزه علمیه قم عزیمت نموده و در آنجا از محضر علمای بزرگ از جمله حضرت امام رحمت الله تملذ نموده است. آیت الله مدنی از عنفوان جوانی صاحب قلم و اثر بوده و شرح رسائل او در مجلدات مختلف از زمان آیت الله بروجردی به چاپ رسیده است. وی دارای تألیفات عدیده ای از جمله شرح رسائل، مسائل مستحدثه در دو جلد و کتب فقهی تحت عنوان منهاج الاحکام در چندین جلد و همچنین توضیح المسائل به زبان فارسی دارند. آیت الله مدنی از مراجع تقلید معاصر می باشند و در حال حاضر به تدریس خارج در حوزه علمیه مشغول هستند.
2-آیت الله العظمی سید محمد کوه کمره ای
آیت الله سیدمحمد کوه کمره ای استاد مسلم فقه و اصول حوزه علمیه قم نیز اصالتاً از اهل روستای خاروانا می باشند. وی در فقه و اصول نبوغ عجیبی دارد و شیوه تدریس وی بسیار جذاب است. سالهاست در حوزه علمیه قم به تدریس منابع درسی حوزه علمیه قم مشغول است. مؤلف این سطور نیز مدتی در درس شرح لمعه ایشان شرکت جسته و از وی تملذ نموده است. استاد آیت الله سیدمحمد کوه کمره ای خصائص ویژه اخلاقی است. وی مجتهد بسیار متواضع، خیرخواه، متعصب به ارزشهای دینی و فرهنگی و سلیم النفس و متقی است.
3-عبدالصمد اسلامی
محقق و نویسنده گرامی عبدالصمد اسلامی فرزند مرحوم ملاحسن شخصیتی فرهنگی، ادب دوست و دین پژوه هستند. مدارج ابتدائی خود را در زادگاه خود در خاروانا سپری کرده و دارای تحصیلات دینی و تحصیلات دینی و تحصیلات دانشگاهی هستند. وی مدیر مسئول نشریه امانت آذربایجان بوده و در ساحه مطبوعات خدمات فرهنگی چشم گیری داشته اند. دارای تألیفات عدیده ای از جمله «تاریخ تشیع»، مختصر اصول کافی، حلال و حرام در قرآن، می باشند که به چاپ رسیده و مورد استقبال اهل فن قرار گرفته است. وی در حال حاضر در شهرستان تبریز زندگی می کنند......
ادامه دارد
قسمت پانزدهم:
6-مرداناغیم:
به نوشته مستوفی:«مرداناغیم(مردان قم) ولایتی است، کوانی،کلاله از معظمات آن است. حاصلش غله و انگور ومیوه نیکو باشد.» در تقسیمات کشوری « مرداناغیم» مرکز دهستان دیزمار شرقی است و در این روستا نیز شخصیت های علمی – فرهنگی بزرگی وجود داشته و دارد. محقق و پژوهشگر پرتلاش حجه الاسلام والمسلمین میرزا محمد حافظ زاده که دارای تألیفات عدیده و از عالمان دین و خادمان فرهنگ می باشد و مهندس اکبرزاده که از افراد فرهنگ دوست و نماینده سابق مجلس بودند، ازاین منطقه برخاسته اند.........
ادامه دارد
سومین یادواره شهدای ارسباران روز شنبه سوم خردادماه برگزار می شود. براساس تصمیم شورای فرهنگ عمومی شهرستان ورزقان سومین یادواره شهدای ارسباران روز شنبه سوم خردادماه مصادف با سالروز آزادی خرمشهر در سالن اداره ورزش و جوانان شهر ورزقان برگزار می شود.
روابط عمومي بخشداري خاروانا از مردم شهيد پرور و انقلابي بخش بخصوص خانواده هاي معظم شهدا دعوت مي نمايد در اين مراسم حضور يابند. در ضمن هماهنگي لازم با دهياران و شوراهاي اسلامي در خصوص حضور خانواده محترم شهدا بعمل آمده است.
منبع:بخشداری خاروانا
تبریز - ایرنا - نحوه توزیع اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای آذربایجان شرقی در سال 93 در جلسه شورای برنامه ریزی و توسعه استان تصویب شد.
به گزارش ایرنا، دومین جلسه شورای برنامه ریزی و توسعه استان روز پنجشنبه به ریاست استاندار و با حضور فرمانداران برگزار شد و علاوه بر تصویب نحوه توزیع اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای استان در سال 1393، توزیع اعتبارات هزینه ای موارد خاص نیز به تصویب اعضای شورا رسید.
استاندار آذربایجان شرقی در این جلسه با تاکید بر استفاده حداکثری از ظرفیت های قانون بودجه توسط مدیران دستگاه های اجرایی استان و فرمانداران، خاطرنشان کرد: با توجه به این که این ظرفیت ها برای اولین بار در قانون بودجه لحاظ شده باید تمام تلاش خود را برای بهره مندی از آنها به کار گیریم.
اسماعیل جبارزاده با اشاره به مصوبات کارگروه میراث فرهنگی و گردشگری استان که در این جلسه مطرح شد، اظهارکرد: گردشگری و میراث فرهنگی از جمله بخش هایی است که با کمترین سرمایه گذاری می توانیم قابلیت های استان را مطرح کنیم، لذا همه مسوولان باید به این موضوع توجه خاصی داشته باشند.
وی با تاکید بر استفاده از ظرفیت های گردشگری شهرستان های استان، افزود: وجود یک موزه در هر شهرستان برای معرفی آثار تاریخی و فرهنگی ضروری است و مدیریت استان نیز از تقویت و ایجاد موزه ها در سطح استان حمایت می کند.
جبارزاده همچنین بر جلب مشارکت مردم در حفاظت از آثار تاریخی و فرهنگی تاکید کرد.
در این جلسه مدیران دستگاه های اجرایی و فرمانداران استان نکته نظرات خود را در خصوص موضوعات مطرح شده به ویژه نحوه توزیع اعتبارات استانی بیان کردند.
منبع :بخشداری خاروانا
گروه دفاع مقدس «تیتریک» ; سوم خرداد، سالروزآزادسازي خونين
شهر، يادآور اين كلام قصار و پرمعناي حضرت روح الله است كه فرمودند: «خرمشهر را خدا آزاد كرد.
در صحت و درستي اين كلام، ذره اي ترديد نيست. اين كلام را بايد با تمام وجود پذيرفت؛ زيرا به جز خداوند قادر متعال، هيچ نيروي ديگري نمي توانست خرمشهر را آزاد سازد. اگر اين چنين نبود، صدام حسين با غرور نمي گفت: «اگرايرانيان بتوانند خرمشهر را آزاد سازند، كليد بصره را به آنان خواهم داد» آري صدام حسين معدوم و ارتش بعث عراق، خرمشهر را پس از اشغال، به يك دژ تسخيرناپذير نظامي تبديل كرده بودند. آنان با علم به موقعيت راهبردي خرمشهر براي ايران و نقش تعيين كننده آن در معادلات جنگ و سرنوشت نبرد، با استفاده از تمامي تجارب بشري در عرصه جنگ ها و با استقرار نيروهاي فراوان همراه با مدرن ترين تجهيزات و ايجاد موانع گوناگون در مسير نيروهاي رزمنده ايراني، به اين اطمينان رسيده بودند كه ايراني ها،هرگز قادر به بازپس گيري خرمشهر نخواهند بود.
اما محاسبه عراقي ها غلط از آب درآمد و ايراني ها خرمشهر را آزاد كردند و هزاران هزار عراقي را به اسارت گرفتند وخسارات سنگيني بر ارتش بعث عراق وارد ساختند. اما اين آزادسازي، از طريق عادي حاصل نشد. خرمشهر از طريقي آزاد گشت كه امام(ره) راز آن را با جمله، «خرمشهر را خدا آزادكرد» آشكار ساختند. اكنون سوال اين است كه، چرا خرمشهر را خدا آزاد كرد؟
اين سوال، بدان معناست كه ممكن بود خداوند خرمشهر را آزاد نكند براي فهم و درك اين مطلب، كافي است كه نيم نگاهي به گذشته سرزمين خود داشته باشيم. در طول 150 سال،چندين جنگ به ايران تحميل شد و در طي اين جنگ ها، نزديك به يك ميليون كيلومترمربع از سرزمين ايران اشغال شد و در نهايت اين مناطق در تصرف دشمنان باقي ماند و با معاهده ها و قراردادهاي تحميلي چون گلستان و تركمانچاي، از ايران جدا گشت. چراخرمشهر اشغال شده، سرنوشتي متفاوت پيدا كرد؟ چرا خداوند ديگر سرزمين هاي اشغال شده ايران به دست بيگانگان را آزاد نساخت؛ ولكن خرمشهر را آزاد ساخت؟ دليل اين آزا د سازي از سوي خداوند چيست؟ دليل آن را مي توان در كلماتي يافت كه براي نام گذاري اين روزبرگزيده شده است. روز سوم خرداد، يعني روز آزادسازي خرمشهر را، روز «مقاومت، ايثارو پيروزي» نام گذاري كرده اند. آري، دشمنان به ملتي هجوم آوردند كه در راه خداوند قيام كرد و پرچم اسلام را برافراشت. كيست كه نداند عراق به نمايندگي از سوي نظام سلطه و متحدين منطقه اي اش تجاوز نظامي به ايران را آغاز كرد. صدام و ارتش بعث عراق، به دليل همين نوع نمايندگي، مطمئن بود مبتني بر استراتژي جنگ برق آسا، ظرف چند هفته به اهداف راهبردي خود در جنگ و از جمله فتح تهران و ضميمه كردن خوزستان به خاك عراق دست خواهد يافت و كيست كه نداند اسلام خواهي ملت ايران و استقلال و عزت طلبي ايرانيان، دشمني نظام سلطه را براي اين ملت در پي داشت. آري قيام ملت ايران درراه خدا و تلاش اين ملت براي قرار گرفتن تحت حاكميت الهي و رهايي از طاغوت هاي زمان، موجب شد تا استكبار جهاني با تمام قواي خود به مقابله با اين ملت الهي بپردازد. جنگ تحميلي، نمونه اي از مقابله هاي دشمنان اسلام و بشريت با ملت ايران بود. ملت ايران با رهبري الهي روح خدا، در برابر دشمنان قدرتمند، دست به مقاومت زد. مقاومت همراه با حركت هاي مجاهدانه و ايثارگرانه ملت ايران در راه خدا، زمينه هاي تحقق وعده هاي الهي را پديد آورد.
رزمندگان اسلام به قدرت خدا وند و وعده هاي اوايمان داشتند. اين ايمان به برتري قدرت خداوند در مصاف با قدرت هاي مادي، نشأت گرفته از وعده الهي است كه فرمود: «ان ينصركم الله فلا غالب لكم» آري اين وعده الهي در روز سوم خرداد 1361 تحقق يافت و بر همين اساس حضرت امام خميني(ره) فرمودند: «خرمشهر را خدا آزاد كرد.» اكنون ملت ايران در عرصه اي ديگر با تهاجم دشمنان اسلام روبه رو شده است. استكبار جهاني و متحدانش، جنگ تمام عيار اقتصادي را عليه ملت ايران به راه انداخته و از تحريم هاي خود عليه جمهوري اسلامي، با عنوان تحريم هاي فلج كننده ياد مي كنند. در زمانه اي كه برخي از گروه هاي سياسي و سياست بازان قدرتگراي منفعت طلب، چاره را براي رفع تحريم ها و كاستن از مشكلات اقتصادي، در مذاكره با دشمنان و كوتاه آمدن در برابر آمريكا مي دانند، بايد يادآور نصرت الهي در زمانه هايي چون آزادسازي خرمشهر شويم و بدانيم كه، با تداوم مقاومت در برابر فشارهاي اقتصادي دشمنان و پياده سازي راهبرد اقتصاد مقاومتي و خلق حماسه اقتصادي مبتني برحركت هاي مجاهدانه و ايثارگرانه، پيروزي اقتصادي بر دشمنان قطعي خواهد بود.
پایگاه اطلاع رسانی خاروانا ضمن گرامیداشت این روز بزرگ ،واگر رهبری شجاعانه حضرت امام خمینی (ره) و همت رزمندگاه دلیر ایران اسلامی(ارتش،سپاه،بسیج،نیرویی مردمی) نبود این اتفاق و فرمایش حضرت امام تحقق پیدا نمی کرد .در حقبقت این دست خدا بود که در آزادی خرمشهر به عینی رویت شد.ووعده که خداوند جل وجلاله به مومنین داده بود به وقوع پیوست.
تردد در مسیر جاده خاروانا ـ ورزقان بسیار دشوار است:
به گزارش آوای ورزقان، داود امنزاده امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در ورزقان اظهار کرد: جاده خاروانا ـ ورزقان که شهرستان را به مرز وصل میکند با وضعیتی نامطلوب و فاقد هرگونه گاردریل در نقاط حادثهخیز است.
وی افزود: در روزهای تعطیل میهمانان و گردشگران برای بازدید از مناطق بکر و دیدنی شهرستان خصوصا گنبد الله الله و آبشار گلآخور در این جاده رفت و آمد میکنند که از وضعیت نامطلوب جاده مواصلاتی بسیار رنج میبرند و در مواقع ترافیک دچار تصادفات رانندگی میشوند.
امنزاده اضافه کرد: چند سالی است که در این جاده دستانداز ایجاد شده که نیاز به توجه بسیار اداره راه و شهرسازی استان دارد.وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر دستاندازها تبدیل به چاله بزرگ شده که برای رانندگان بسیارخطرآفرین شده است.
قسمت یازدهم:
بزرگان دوزال:
روستای دوزال شخصیت های دینی، فرهنگی، ادبی و اشخاص شجاع و میهن پرستی را در آغوش خود تربیت کرده است که مجملاً به آنها اشاره می شود.
1- موسی بیگ دیزماری:
خاندان موسی بیک با سلسله خواجه نصیر طوسی قرابت دارند و الیاس خلیفه که از زمره خلفای قراجه داغ می باشد، با اولاد موسی بیگ یک سلسله اند. وی در قریه جنت مثال دوزال در عصر شاه عباس اول زندگی نموده و فرد مهمان نوازی بوده است.
2- الیاس خلیفه:
به نوشته حسین دوستی از ابتدای ظهور دولت صفویه عده ای از صوفیان خاص را «خلفا »می گفته اند.آنها در اغلب مناطق در میان ایلات وعشایر،از ازجمله در قره داغ و ارسباران زندگی می کرده اند.از سران این طایفه«خلیفه انصار» و «االیاس خلیفه» در دوره شاه اسماعیل و شاه عباس،حکومت قره داغ و نگهبانی قلعه قهقهه هوراند را که مهمترین زندان حاکمان ایران محسوب می شود،به عهده داشتند.از اوایل حکومت قاجار این طایفه در «آستامال» و «آقان» و عده ای نیز در «کوردشت» زندگی می کنند.الیاس خلیفه نیز از صوفیان صاحب عقیده خلفای قره داغ و سرحلقه ارباب ارادت و اخلاص بوده که در زمان شاه عیاس اول صفری حاکم قره داغ و مقر حکومتش روستای دوزال بوده است.شاه عباس در 21 حکومتش به دوزال رفته . در کاخ حکومتی الیاس خلیفه که دارای منازل مرغوب و ایوانهای بلند و در غایت دلنشینی و دلگشائی بوده،اوتراق کرده است.به احتمال زیاد این کاخ در کنار بقعه حضرت شعیب بن موسی بن جعفر در بالای تپه مشرف بر روستا میباشد.هم اکنون جزو مجموعه تاریخی بارگاه حضرت «شعیب بن موسی بن جعفر » به عنوان مسجد امامزاده مورد استفاده زوار قرار دارد.این مسجد و به عبارت دیگر این کاخ دارای ایوانهای بلند و به تعداد زیاد دارای اصطبل و آشپزخانه و قورخانه و دالان زیرزمینی منتهی به مهماتخانه و سیلوی مرکزی(ساختمان قدیمی پاسگاه ژاندارمری دوزال در آن قراردارد)می باشد که هم اکنون به صورت مخروبه باقی مانده است.
دریکصدواندی سال پیش مرحوم حاج پیش مرحوم حاج حسین دوزالی که فردی متدین و ثروتمندی بوده است(پدربزرگ مرحوم محمدرحیم حبیبی دوزالی)مسجدرا درحد فاصل کاخ و زیارتگاه حضرت «شعیب ابن موسی» بنا کرده و دو عمارت تاریخی را به هم متصل کرده است.تاریخ ساخت مسجد فوق روی تخته ای درج و در سقف مسجد تعبیه شده است.به نوشته تاریخ عالم آرای عباسی «الیاس خلیفه» در سال بیست و چهارم سلطنت شاه عباس اول حاکم قره جداغ و کوتوال قلعه قهقهه بود که در بحبوحه جنگی در پای کشته شده است.شاه عباس به جهت خدمات وی فرزندش برهان الدین بیگ را به جای وی به عنوان خلیفه و حاکم قره جه داغ و کوتوال قلعه قهقهه انتخاب کرد.
3-باییندیربیگ(بی) دوزالی
باییندیر در سال چهل ویکم سلطنت شاه عباس اول صفوی مشرف (حسابداری)قوشخانه بوده است.انبارآب «دوزال» را وی بنا کرده و ظاهراً مسجد قدیمی«دوزال» که هم اکنون پاسگاه ژاندارمری و مدرسه ابتدائی روستا قراردارد،را نیز وی تأسیس کرده است.اکنون مسجد تخریب و آثارش محو شده است.باییندربیگ دارای دو دختر به نام «فاطمه» و «خدیجه» بوده که "مسجد خاورانا "به اهتمام دختران وی احداث شده است. در کتیبه منصوب در مسجد چنین نوشته شده است:
«فی سنه احدی خمسین الف من الهجره النبویه ، به دستور فاطمه خانم و خدیجه خانم دختران امیر کبیر باییندیربیگ دوزالی و نازلو خانم در زمان سلطان ابوالمظفر شاه صفی الدین حسینی»
مسجد داری سه گنبد و شبستان در سه قسمت است که گنبدهای رنگ آمیزی شده است. دوقطعه کتیبه سنگی به سر در مسجد و دیگری داخل مسجد نصب شده که یکی از آنها مربوط به تعمیر مسجد در دوره ناصر الدین شاه توسط کربلا احمد علی می باشد.دختران باییندیربیگ در«اردوبار» نیز یک باب مسجد را احداث کرده اند.
4- شاهرخ بیگ
برادن باییندیربیگ به نامهای «شاهرخ بیگ» در عصر شاه عباس اول در منصب وزارت قورچیان و برادر دیگرش حیدربیگ یوزباشی قورچیان بوده است.
سرهنگ بایبوردی در تاریخ ارسباران در این باره چنین می نویسد:
«شاهرخ بیگ از نویسندگان قدیمی ارسباران و اهل دیزمار بوده،مؤلف عالم آرا می نویسد در سلک جماعت قراداغلو ودر باره شاه عباس کبیر خود و برادرانش خدمت کرده و مورد مرحمت بودند.خط نستعلیق را بسیار خوب می نوشته است. »
ابتدا مستوفی قورچیان عظام بوده،بعدها وزیر قورچیان شده،حیدربیگ(برادرش) در جزو قورچیان درجه یوزباشی داشته و برادر دیگرش باییندیربیگ در جنگ قلعه ابیورد در سنگر به تیر تفنگ مقتول و خود شاهرخ بیگ در سفر سلطانیه فوت کرده است.شاهرخ بیگ دارای قریحه شعری بوده و اشعاری نیز سروده است،متأسفانه تاکنون از آثار منظوم و منثور وی اطلاع وجود ندارد.
5- ادیب دوزالی:
یکی از شعرای مشهور آذربایجان بوده،از آنجائی که در اهر سکونت داشته به نام ادیب اهری شهرت پیدار کرده است.دبستان ابتدائی قدیم «دوزال» به نام وی تحت عنوان «دبستان ادیب دوزال» ثبت است.به احتمال زیاد میرزه موسی اهری از دوزال به اهر مهاجرت کرده ودر آنجا سکونت گزیده است.ادیب دوزالی به دوزبان ترکی و فرسی شعر می گفته است:
از محبان مطلب جزطلب وصل حبیب، خسته عشق نخواهد به جز از یار طبیب،
چه شود گر برسد بار وصالی به (ادیب)، تا کند کحل بصر خاک در جانان را،
و یاد در شعر ترکی می گوید:
هر کیمسه نین بو شهرده بیر مه لقاسی وار، خوش حالینا اونون گئجه-گوندوز صفاسی وار.
من ده،گوگول بیر آهو صفت یاره وئرمیشم، باشیندا حیف اونون اوشاقلیق هواسی وار.
ویا:
عید اضحی دا کسرخلق قویون قوربانی. سن ده گل کس منی قوربان،بویون قوربانی (1)
6-حاج حسین دوزالی فرزند قره خان:
از خیرین ومتدینین روستای دوزال بوده و ثروت زیادی داشته است با پای پیاده به مکه جهت انجام فریضه الهی حج مشرف شده وپس از بازگشت از سفر حج مسجد متصل به بارگاه حضرت شعیب بن موسی بن جعفر را بنا کرده است. اهالی محل و ریش سفیدان از خیر خواهی وتدین او خاطراتی نقل می کنند. خاندان حاج حسین هم اکنون در روستای دوزال به نام طایفه «قره خانلی» مشهور هستند. قره خان از ایلات آذربایجان بوده که از طریق آستامال و کلو به روستای دوزال آمده و دارای املاک و مستغلات در منطقه دوخانا داشته است. در دوخانا و قره دره «قره جان زمیلری» مزارع قره خان معروف است. فرزند قره خان قربانعلی و فرزند وی حاج حسین دوزالی و فرزند وی کربلای علی و فرزند وی محمد رحیم حبیبی بوده است. محمدرحیم خواهری به نام ربابه داشته است که همسر مرحوم کربلای ابراهیم خلیل پدر مرحوم کربلای امیرعلی و پدربزرگ نگارنده این سطور بودند.
7-محمد رحیم حبیبی:
محمد رحیم که با دو واسطه نسلش به حاج حسین دوزالی می رسد، از اشخاص رشید و وطن دوست و میهن پرست بوده است. در سالهای 1320 تا 1324 که ثبات سیاسی و اقتدار ملی حکومت مرکزی دستخوش تزلزل شده بود، نوار مرزی در ساحل رود ارس به جولانگاه روسها در آمده بود که روسها در یک نقشه شوم اشخاصی را (که مانع عملیات جاسوسی عمال روسها می شدند و طرفدار حکومت مرکزی بودند) در سرتاسر نوار مرزی شبانه و به طور مخفی ربوده و به داخل خاک شوروی سابق (ارمنستان) بردند. روسها با کمک ارامنه که به منطقه آشنایی داشتند، آنها را از خداآفرین، خمارلی، حسنوو، قولان، دوزال، سییاری، خاروانا و از سایر دهات و آبادیهای نوار مرزی مخفیانه دستگیر کرده و ربودند. از روستای دوزال محمدرحیم نیز به اتفاق حاجی ذوالفقار خاروانالی جزو همین ربوده شدگان بود که 6 ماه در زندان انفرادی، یک سال در زندان عمومی و دو سال هم تحت نظر در ایروان محبوس گردید. محمدرحیم در سال 1322 هجری شمسی در آذرماه دستگیر و ربوده شد. آزار و اذیت هائی که در زندان بر محمدرحیم روا می داشته اند، قابل ذکر در این مقال نیست. ولی شکنجه و آزار و اذیت هیچ تأثیری در مقاومت او نداشته و هیچگاه حاضر به دادن اطلاعات کشورش به روسها و ارامنه نشده بود. پس از سه سال و اندی حاج سطوت سلطنت بهادری از امرا و بزرگان روستای دوزال (بهادری های معروف) کنسول روس را در تبریز به مهمانی دعوت نموده و در آن مهمانی مرحوم بهادری از کنسول روس آزادی وی را درخواست می کند. کنسول نیز قول می دهد که در صورت زنده بودن (چون با توجه به سختی و فشار زندان ایروان بعید به نظر می رسید که کسی زنده بماند) نسبت به آزادی وی اقدام کند. در پی این جریان به تلاش و رایزنی کنسول در تبریز، روسها وی را دقیقاً از همان مکانی که ربوده بودند، شبانه رها می کنند.
محمدرحیم در جنگ با ارامنه نیز شرکت فعال داشته است. او در رکاب انور پاشا بر علیه ارامنه که در دستورهای «علی دره» (الدره) و آزا، قره جوان به قتل عام مسلمانان دست زده بودند و عرصه را بر مسلمانان تنگ کرده بودند، به یاری مسلمانان شتافته و در یک جبهه با داشناقهای متجاوز و خونخوار جنگیده است. از محمدرحیم مثلهای بسیاری به یادگار مانده است که اگر عمر کفاف کند رمان محمدرحیم که چهارچوب آن را تنظیم کرده ام، بتوانم برای چاپ آماده کنم. می گویند وقتی روسها ایران را اشغال کردند و در چند جا پرچم روسیه را نصب نمودند عده ای تحت تأثیر عمال روس از ترس به طرفداری از حکومت دست نشانده روس برآمدند. محمدرحیم به آنها گفته بود که: «اوغلان بیر نئچه یئره بایراق وورماقلا دئمزلرکی، فتح ائله ییب آلدیلار، خمیر چوخ سو آپارا» یعنی با به اهتزاز در آوردن چند پرچم در نقاط مختلف نمی گویند که کشور فتح شده است. مراقب باشید که فریب نخورید، اینها رفتنی هستند.
8-علی بَی:
به گفته ریش سفیدان و بزرگان محل علی بَی از لوطی یان منطقه بوده که بیشتر بر علیه مستبدین و روسها می جنگیده است. قلعه ای نیز در دل کوه «کامتال» وجود دارد که به نام «علی بَی قلعه سی» مشهور است. ولی ظاهراً این قلعه مربوط به علی بَی دیگری است که خیلی قدیمی تر از علی بَی دوزالی بوده است. در محل به نام علی بَی ترانه ای هم نقل می کنند:
شیروانا گئدن دوه لر گلمدی، اوستونده خالچا، گبه لر گلمه دی،
علی بگه دئدیم گل ائوه گلمه دی، اؤلسم ده گئده جگم علی بگه.
قالسام دا گئده جگم علی بگه.
از روحانیون معاصر روستا حجةالاسلام شعیب اسماعیل زاده برادر بزرگ مؤلف این سطور می باشد که از روحانیون متقی و متدین روستا و از نوادگان کربلائی ابراهیم خلیل و حاج حسین دوزالی بزرگ خاندان قره خانلوها می باشد.
مرحوم حاجی میرزا بایرام هاشم زاده نیز از روحانیون معاصر بود که در اثر ایست قلبی به رحمت ایزدی پیوست، وی از روحانیون بسیار صمیمی و غیور و متعصب بود و مدتی به تعمیر مرمت کاری بقعه حضرت سید شعیب و مسجد امام زاده دوزال پرداخت. مرحوم هاشم زاده در هر امر خیری پیشقدم و فرد خیرخواه بود.......
ادامه دارد
قریه های دیزمار : قسمت دهم
1- قریه ی دوزال:
قدمت تاریخی روستای دوزال به بیش از هزار و اندی سال و بیشتر می رسد واز قدیم الایام (دوزال) تلفظ می شده است ودر تاریخ نیز بصورت(دوزال) ثبت گردیده است.در کتابهای نزهه القلوب میرزا حمدالله مستوفی و عالم آرای عباسی به نیکی یاد شده است.وجه تسمیه آن معلوم نیست.باتوجه به دانش توپونیمیکا این واژه به احتمالی ریشه زبان های تاتی دارد و یادارای ریشه ی ترکی است و یا اینکه بازمانده از زبانهای مرده دوران مادها است.با توجه به این امر معانی مختلفی می تواند داشته باشد. بدلیل وجود معادن سنگ نمک و رونق داشتن بازار نمک و صدور آن به مناطق شمالی رود ارس از جمله اردوباد، گرجستان وغیره چنین به ذهن متبادر می شود که این واژه از دو ترکیب(دوز) به معنای نمک و آل فعل امر از مسدر (خریدن) تشکیل یافته است. ولی باتوجه به اینکه پسوند(آل) در برخی دیگر از اسامی کوه های از دهات منطقه وجود دارد، علیرغم احتمال ترکی بودنش بعلت ابهام در معنای آنها بعید به نظر می رسد که یک واژه ترکی باشد.دراسامی کامت +آل= کامتال، آستام+آل= آستامال، گه+آل=گال،پسوند آل وجود دارد. در تحقیقات اتیمولوژیک معاصر یافته های جدیدی از پسوند و واژه «آل» ارائه شده است. محقق گرانقدر آذربایجانی میرعلی سیداوف وجود واژه «آل» را در اسامی کوه ها و روستاها را بی ارتباط با واژه «آل» یا «هال ننه سی» که از اساطیر دیرین اقوام ترک زبان (بخصوص اقوام ترکمن، قازاخ، قیرقیز، اوزبک) آسیای مرکزی و اقوام ترک قفقاز، نمی داند. داستان ها و نوشته های زیادی در خصوص زن «آل» در کشورهای آسیای میانه و قفقاز وجود دارد. برای اطلاع بیشتر به کتاب «قام-شامان» نوشته میرعلی سیداوف و ترجمه صمد چایلی مراجعه شود. قرین واژه «دوزال» بدون پسوند «دو» نیز در منطقه جلفا تحت نام «زال» وجود دارد که قرابت دوزال با آن نیز محل تأمل است.
روستا بر ساحل روز ارس واقع شده و رودخانه دوزال از سمت راست آن به رود ارس می ریزد. روبروی ده، شهر مرزی قره جوان (قرچیوان) در خاک ارمنستان فعلی قرار گرفته است. روستا صد خانوار دارد و اهالی به باغداری، کشاورزی، کشت برنج، غلات، حبوبات، تربیت کرم ابریشم مشغولند و به دلیل حاصلخیز بودن خاک و هوای گرم و مرطوب و وجود رودهای دوزال، چایی، و رود ارس کشاورزان زمین های کشاورزی خود را سالانه دوبار کشت می کنند. رودخانه دوزال که از شانزده رود بزرگ و کوچک از کوه های اطراف ایری، گؤی گونبد، مزرعه شادی، گال، نئچه، علییار، کلو و حاجیلار سرازیر می شود، تشکیل شده و آب کشاورزی (و در قدیم آب شرب) روستاهای اطراف این رود را تأمین می کند.«دوزال» در چهارراه ارتباطی شمال و جنوب و شرق و غرب قرار گرفته است. از طرف شمال، قاراباغ، گنجه و ایراوان، از طرف جنوب با تبریز، محال اوزومدول و ماوازخان از طرف غرب با محال، اوردوباد، علمدار-گرگر و از طرف شرق با مغان و آغدام، شیروان، بیله سوار در ارتباط بوده است. راه جنوب که از طریق بلندی های خاروانا، گال، مزرعه و ورزقان به اهر و همچنین از طریق بلندیهای ایری و زنوز به مرند و از طریق بلندیهای خاروانا و گوللوجه و ایسپیران به تبریز ختم می شد، اهمیت زیادی داشته و دارد که به دلیل کوتاه بودن راه (تبریز-ایری-دوزال-قاراباغ-گنجه) عباس میرزا به هنگام جنگ با روسیه تزار قوای توپخانه را از طریق این راه و با استفاده از دره رودخانه دوزال به قریه دوزال و کوردشت انتقال داده و در روستای کوردشت در منطقه «آغالیق» و در قلعه و حصار نظامی کوردشت سکنی گزید.این موقعیت سبب شده بود که روستای دوزال به محل استراحتگاه کاروانهایی درآید که هرروز از طرف شرق و غرب به آنجا آمده و پس از استراحت لازم دوباره به راه خود ادامه دهند. برخی از فصول به دلیل طغیان رودخانه دوزال که غیرقایل عبور می شود، کاروانها مجبور می شوند روزها در روستای دوزال بمانند تا طغیان آب رودخانه فروکش شود. ارتباط با شمال نیز از طریق کرجی رانی میسر می شود. برخی از اهالی روستای دوزال و کوردشت به کرجی رانی و شناگری مشغول بوده و مسافرین و کالاهایی صادراتی را بوسیله کرجی رانی به اطراف رود ارس منتقل می کردند. از سابق در این روستاها شناگران ماهری بوده اند و رونق صادرات و واردات در این منطقه سبب رونق صنعتی کرجی رانی و شناگری شده بود. همه جهات مذکور مورد توجه عباس میرزا بوده است.بنوشته تاریخ عالم آرای عباسی شاه عباس در سفر خود به اردوباد سه روز در روستای دوزال اوترق کرده است. روستای دوزال از لحاظ اینکه محل تجارت نقاط مختلف بوده و مرکز صادرات میوه و تره بار و معادن لاجورد و نمک به مناطق گرجستان، شیروان، گنجه، اردوباد و ایروان بوده و میوه نوبار تبریز را تأمین کرده است، از لحاظ تجاری هم مورد توجه بوده است. به طوری که واحد توزین ویژه داشته است که به آن سنگ توزین گفته می شده است سنگ توزین تبریز (من تبریز) 5 کیلو و سنگ دوزال 12 کیلو بوده است. یک باتمان دوزال 12 کیلو، یاریم باتمان 6 کیلو و دارای سنگ توزین بیر بیسته که از دو گیرونکه متشکل می شد بود. در منطقه غلات را با واحد توزین دوزال یعنی باتمان دوزال وزن می کردند.
رودخانه دوزال که از کوه های سر به فلک کشیده گؤی گنبد، گال، مزرعه شادی، علییار، کلو، ارزیل و گول آخیر سرچشمه می گیرد. از حیث اکولوژیکی و زمین شناسی قابل مطالعه است و به دلیل شیب های تند و مارپیچی و ساختار ویژه و منحصر بفرد، بسیار تماشایی و دیدنی است. دره های تند و بزرگ سمت راست و چپ رودخانه که با طرز عجیبی با این رود پیوند خورده و رسوبات و مواد فرسایش شده را در بستر رودخانه دوزال تخلیه نموده و منظره بسیار جذاب و اعجاب انگیز را فراهم ساخته است. رودخانه دوزال به رود ارس می ریزد و در فصل پاییز و بهار گل آلود و طغیانی و در تابستان و زمستان صاف است. سابقاً و تا قبل از انقلاب آب این رودخانه آشامیدنی و برای محیط زیست و جانداران آبزیست بسیار مفید بود ولی در سال های اخیر به علت عدم رعایت مقررات محیط زیست از طرف مسافرین و کوهنوردان و زوار، رودخانه آلوده گشته است. بویژه با رونق گرفتن مجموعه زیارتی سید محمد آقا در روستای «نوجه میر» و عدم رعایت مسائل بهداشتی از طرف زوار و ساکنین ساحلی رود، آب رودخانه آلوده و کثیف شده است........
ادامه دارد
حضور وزیر راه و شهرسازی در شهر خاروانا
عباس آخوندی روزپنجشنبه برای بررسی وضعیت طرح های عمرانی در حوزه این وزارتخانه به کلانشهر تبریز سفر کرد ودیروز روز جمعه از برخی از این طرح ها بازدید کرد. وزیر راه و شهرسازی گفت: بدون آنکه یک کیلومتر ریل در انبار داشته باشیم کار ساخت چندین هزار کیلومتر راه آهن در کشور آغاز شده است .وزیر راه و شهرسازی گفت: آذربایجان شرقی با توجه به نقش خود در توسعه صنعتی، کشاورزی و فرهنگی می تواند نقش مهمی در خروج کشور از رکود داشته باشد. در ادامه این باز دیداز خط آهن در حال احداث تبریز ومیانه گفت:
ارتقاء کیفیت خط و مسیر جدید برای ترانزیت برون مرزی از اهداف پیش بینی شده این طرح است و بزودی جذب سرمایه گذار برای این طرح ملی نهایی می شود. وزیر راه و شهرسازی گفت: وضعیت معماری در ایران نگرانکننده است و شهرهای کشور از درون دچار فرسودگی شدهاند که یک خطر اجتماعی است. از سوی دیگر در بسیاری از شهرها، شهرداریها با کمبود بودجه روبرو میشوند و شهرهای خود را میفروشند. وهمچینن از شهر جدید سهند باز کرد .در طول این مسیر بعد از بازدید از پروژه های در دست اقدامجلفاظهر جمعه 27 اردیبهشت ماه 1393 جناب آقای دکتر آخوندی وزیر راه و شهرسازی دولت تدبیر و امید به همراه تنی چند از مسئولین استانی در شهر خاروانا حضور یافتند. دکتر آخوندی که به دعوت جناب آقای مهندس مهرزاد در منطقه حضور یافته بود، با هماهنگی نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی و فرماندار شهرستان مدت کوتاهی در شهر خاروانا توقف نموده و با مردم شهر و منطقه خاروانا دیدار نمود. شورای اسلامی شهر خاروانا ضمن تدارک قربانی و استقبال مناسب از وزیر راه و شهرسازی، مسائل و مشکلات مربوط به جاده های ارتباطی منطقه و مسکن مهر و مسکن ۲۴ واحدی شهر را طی نامه کتبی به ایشان تسلیم نمودند. همچنین آقای علیزاده به نمایندگی اهالی شهر، ضمن خیرمقدم گویی به وزیر راه و شهرسازی، مشکلات موجود راههای منطقه و مواردی در خصوص بزرگراههای مطرح را به اطلاع دکتر آخوندی رساندند.
دکتر آخوندی در ادامه بازدیدهای خود از طرحهای عمرانی، از مجتمع فنی و حرفه ای بخش خاروانا که به همت مهندس مهرزاد تاسیس شده است، بازدید نموده و بعد از صرف ناهار به همراه مسئولین شهرستان ورزقان و اهر جهت بازدید از وضعیت راههای آن مناطق، منطقه خاروانا را ترک کردند.
پایگاه اطلاع رسانی خاروانا ضمن گرامی داشت مقدم وزیر پر تلاش و هیئت همراه، برای همه مسئولین دلسوز نظام به ویژه مسئولین دولت محبوب تدبیر وامید آرزوی توفیق روزافزون از درگاه خداوند جل وجلاله مسئلت می نماید.
برابراطلاع واصله روز جمعه وزير محترم راه و شهرسازي دولت تدبير واميد براي بررسي و رفع مشكلات شهر تاريخي خاروانا به اين شهر سفر خواهد كرد. نتيجه اين سفر اميد داريم كه انشاالله مايه خيروبركت خواهد شد به اطلاع عموم مردم خواهد رسيد.وبلاگ اطلاع رساني خاروانا مقدم اين وزير پر تلاش را گرامي ميدارد.
بیوگرافی کامل عباس احمد آخوندی + عکس
عباس احمد آخوندی (زاده ۱۳۳۶ در نجف) سیاستمدار و دولتمرد ایرانی است. او در دولت اکبر هاشمی رفسنجانی از ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۶، وزیرمسکن و شهرسازی بود و از سوی حسن روحانی برای تصدی وزارت راه و مسکن به مجلس معرفی شده است.
زادروز : ۱۶ خرداد ۱۳۳۶
زادگاه : نجف، عراق
دین : اسلام
وزیر مسکن و شهرسازی ایران : از ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۶
بعد از : سراجالدین کازرونی
قبل از : علی عبدالعلیزاده
عباس احمدآخوندی متولد ۱۳۳۶ در نجف، دوره ابتدایی را در همان شهر و پساز مهاجرت به ایران دوره متوسطه را در قم گذرانید و از دانشکده فنی دانشگاه تهران در رشته راهوساختمان با مدرک کارشناسیارشد فارغالتحصیل شد. آخوندی پس از وزارت به انگلستان عزیمت و دوره دکتری اقتصادسیاسی را در کالج رویالهالووی لندن باتمام رسانید و هماکنون در دانشگاه تهران عضو هیئتعلمی دانشکده مطالعات جهان واستاد مطالعات بریتانیاست.
زندگی شخصی
وی نوه دختری علامه عبدالحسین امینی از مراجع فقید نجف و صاحب اثر معروف الغدیر و فرزند آیتالله علی احمدآخوندی است. همچنین وی باجناغ علی اکبر ناطق نوری رئیس اسبق مجلس ایران و از شخصیتهای محوری و تاثیر گذار جمهوری اسلامی ایران میباشد.او همچنین داماد سید هاشم رسولی محلاتی میباشد.
زندگی سیاسی:
از اولین اعضای شورای مرکزی جهادسازندگی با حکم آیهالله سید محمد بهشتی، مسئول پشتیبانی جنگ، معاون اسبق سیاسی وزارت
کشور در دوران وزارت علی اکبر ناطق نوری، دبیر شورای امنیت کشور، رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، قائم مقام سازمان صدا و سیما، وزیر مسکن و شهرسازی در دولت دوم اکبر هاشمی رفسنجانی و مشاور میرحسین موسوی نامزد انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۸۸ بود. وی از پایهگذاران سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور است.
وی توسط حسن روحانی برای تصدی وزارت راه و شهرسازی به مجلس معرفی شد.
سمتها:
وزیر مسکن و شهرسازی (۱۳۷۲ – ۱۳۷۶)
معاون سیاسی و اجتماعی وزارت کشور
قائم مقام مدیرعامل سازمان صدا و سیما
دبیری شورای امنیت کشور
رئیس شورای تامین ویژه غرب کشور
رئیس ستاد مرزها
رئیس ستاد مبارزه با مواد مخدر
رئیس شورای هماهنگی امور افاغنه
برگزاری انتخاب اولین دوره مجلس خبرگان
برگزاری چهارمین دوره ریاست جمهوری ایران
برگزاری دومین دوره مجلس شورای اسلامی
رئیس بنیاد مسکن
عضو هیات علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران
عضو شورای رقابت
عضو شورای مرکزی نظام مهندسی (چندین دوره)
کاندید تصدی وزارت راه و شهرسازی در دولت دکتر روحانی
اعتکاف پرورش جسم و جان است، انسان آمیزه ای است از این دو و نیازمند پرورش در ابعاد وجودی خود؛ انسان به دنبال سعادت و کمال است، روح انسان نیازمند نیایش است، مناجاتی شیرین و زیبا، هم کلامی موجودی ضعیف با منشأ قدرتها. از آغاز خلقت تا صحنه رستاخیز، راز و نیاز زیباترین هنر آدمی است.
اعتکاف در لغت به معنای توقف در جایی است .اما تعریف اصطلاحی اعتکاف: امام خمینی (ره) در تعریف اعتکاف می فرمایند: "وَ هُوَ اللَّبَثُ فِی المَسجِدِ بِقَصدِ التَعّبُدِ بِهِ وَ لا یعتَبَرُ فِیه ضَمُّ قَصدِ عِبادَةٍ اُخری خارِجَةً عَنهُ وَ اِن کانَ هُو الاَحوِط؛ اعتکاف، ماندن در مسجد به نیت عبادت است و قصد عبادت دیگر، در آن معتبر نیست. اگر چه احتیاط مستحب نیت عبادتی دیگر، در کنار اصل ماندن می باشد.
اهمیت اعتکاف:
اعتکاف، محو خود خواهى در امواج بلند خداگرایى و خدمت به امت اسلامى است. اعتکاف، بیرون رفتن از خانه خویش و مصمم شدن بر حضور در خانه حضرت حق است. عبادتى مستحبى و تقرب جویانه و داوطلبانه است که روزه روز سوم آن رنگ وجوب مى گیرد. اعتکاف، گریز از لذت گرایى و مهار حس خود محورى و برترى جوئى و بازگشت از قبله دنیاگرایان به سمت و سوى قلب و قبله هستى است. خود سازى، محاسبه نفس، توبه و نیایش، نماز و تلاوت قرآن و استمداد از آستان قدس ربوبى از دیگر برکات اعتکاف است. اسلام، فکر جدایى از زندگى دنیا و گوشه نشینى و کناره گیرى از مردم و به تعبیر دیگر رهبانیت را باطل و ناپسند اعلام کرد، اما اعتکاف را بعنوان فرصتى براى بازگشت به خویش و خداى خویش قرار داد، تا کسانى که از هیاهو و جنجال هاى زندگى مادى خسته مى شوند، بتوانند چند صباحى با خداى خود خلوت کنند و جان و روح خود را با خالق هستى ارتباط دهند .اعتکاف شرایطی را فراهم می کند تا انسانها با توشه معنوى و اعتقادى راسخ و ایمان و امیدى بیشتر، به زندگى خود ادامه داده ، خود را براى صحنه هاى خطر و جهاد در راه خدا آماده سازند ، همیشه با یاد خدا تلاش کنند ، خود را در محضر پروردگار ببینند ، از نافرمانى او بپرهیزند و به سوى سعادت دنیا و آخرت گام بردارند.
مراسم اعتكاف براي اولين بار در مسجد شهر خاروانا با حضور تعدادي از خواهران مومنه وخداجو در مسجد شهر خاروانا با معنويت خاص برگزار گرديد.برابر اظهار يكي از خانم هاي معتكف اين ايام يكي از بهترين لحظات در زندگي خويش بوده است. و حالات فوق العاده در وجود خود ايجاد كرده است.لازم به ذكر است كه اين مراسم با هماهنگي و پشتيباني پايگاه بسيج الزهرا(س)خواهران شهر خاروانا برگزار گرديد.
وفات حضرت زينب سلام الله عليها
حضرت زینب كبرى علیها السلام در روز پنجم جمادى الاولى سال پنجم یا ششم هجرى قمرى در شهر مدینه منوّره متولّد گردیده و جهان را به قدوم خویش مزین فرمودند.نام مبارك آن بزرگوار زینب، و كنیه گرامیشان ام الحسن و ام كلثوم و القاب آن حضرت عبارتند از: صدّیقة الصغرى، عصمة الصغرى، ولیة اللّه العظمى، ناموس الكبرى، شریكة الحسین علیهالسّلام و عالمه غیر معلّمه، فاضله، كامله و ...پدر بزرگوار حضرت زینب (س)، اوّلین پیشواى شیعیان حضرت امیرالمؤمنین على بن ابیطالب علیهماالسّلام، و مادر گرامى آن بزرگوار، حضرت فاطمه زهرا سلام اللّه علیها می باشد.در آن زمان که صدیقه کبری (علیها السلام) به این گوهر دریای عصمت و طهارت باردار بود، پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) در مدینه حضور نداشتند و به سفری رهسپار بودند.هنگامی که وجود مقدس زینب کبری (سلام الله علیها) متولد گشت، صدیقه طاهره (علیها السلام) به امیرالمؤمنین (علیه السلام) فرمود که چون پدرم درسفر است و در مدینه حضور ندارد، شما این دختر را نام بگذارید. آن حضرت فرمود: من بر پدر شما سبقت نمی گیرم، صبر نما که به این زودی رسول خدا باز خواهد گشت و هر نامی که صلاح داند بر این کودک می نهد.هنگامی که سه روز گذشت، رسول خدا (صلی الله علیه و آله) مراجعت نمود و وهمانگونه که رسم و سیره رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) بود، نخست، به منزل حضرت زهرا (علیها سلام ) وارد گشتند.
امام علی (علیه السلام) خدمت آن حضرت عرض کرد: یا رسول الله! خداوند متعال دختری به دخترت عطا فرموده است، نامش را معین فرمایید. فرمود: اگر چه فرزندان فاطمه اولاد من می باشند، لکن امر ایشان با پروردگار عالم است و من منتظر وحی میباشم. در این حال جبرییل نازل شد عرض کرد: یا رسول الله! حق تو را سلام می رساند و می فرماید: نام این مولود را " زینب " بگذار، چرا که این را در لوح محفوظ نوشته ایم.
رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) قنداقه آن مولود گرامی را طلبید و به سینه چسبانید، ببوسید و نامش را زینب نهاد و فرمود: به حاضرین و غایبین امت،وصیت می نمایم که حرمت این دختر را پاس بدارند. همانا که او به خدیجه کبری (علیها سلام) شبیه است.
هوش و ذكاوت حضرت زینب (س):
صاحب كتاب اساور من ذهب درباره حافظه و ذكاوت آن بانوى بزرگوار چنین می نویسد:
در اهمیت هوش و ذكاوت آن بانوى بزرگوار همین بس كه خطبه طولانى و بلندى را كه حضرت صدیقه كبرى فاطمه زهرا صلوات اللّه و سلامه علیها دردفاع از حق امیرالمؤمنین علیهالسّلام و غصب فدك در حضور اصحاب پیغمبر اكرم صلّى اللّه علیه و آله و سلّم ایراد فرمودند، حضرت زینب علیها السلام
روایت فرموده است:.و ابن عباس با آن جلالت قدر و علو مرتبه در حدیث و علم، از حضرت زینب (س) روایت نموده و از آن حضرت به عقیله تعبیر می كند. چنانچه ابوالفرج اصفهانى در مقاتل می نویسد: ابن عباس خطبه حضرت فاطمه سلام اللّه علیها را از حضرت زینب سلام اللّه علیها روایت كرده و می گوید: حدثتنى عقیلتنا زینب بنت على علیهالسّلام...
دقت كنیم كه حضرت زینب علیها السلام با اینكه دخترى خردسال (یعنى هفت ساله و یا كمتر) بود، این خطبه عجیب و غرّاء كه محتوى معارف اسلامى وفسلفه احكام و مطالب زیادى است را با یك مرتبه شنیدن حفظ كرده، و خود یكى از راویان این خطبه بلیغه و غراء می باشد.
فصاحت و بلاغت:
كلمات و فرمایشات گهربار آن حضرت در خطبه هایى كه از آن حضرت روایت شده، خود قوی ترین دلیل بر كمال فصاحت و بلاغت آن بانوى بزرگوار می باشد. همان بانویى كه امام سجاد علیهالسّلام در حق ایشان فرمودند: اَنْتِ بِحَمدِ اللّهِ عالِمَةٌ غَیرَ مُعَلَّمَة وَ فَهِمَةٌ غَیرَ مُفَهَّمَة یعنى:اى عمّه! شما الحمد للّه بانوى دانشمندى هستید كه تعلیم ندیده، و بانوى فهمیده اى هستى كه بشرى تو را تفهیم ننموده است.
در اینجا مرورى كوتاه به قسمتى از خطبه آن حضرت در مجلس یزید كه یكى از بزرگترین حركتهاى آن حضرت، در واقعه كربلا بود كه دستگاه حكومت بنى امیه را به شدّت لرزاند می كنیم:
به خدا قسم اى یزید، هر چه كردى بازگشت آن به سوى خودت خواهد بود، چرا كه تو جز پوست خود نشكافتى و جز گوشت خود ندریدى.
اى یزید! در آن روزى كه خداوند بدنهاى پاك شهیدانمان را حاضر می كند تا حقوق خود را از ستمگر بستاند، تو بر رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله و سلّم وارد خواهى شد، امّا می دانى در چه حالى؟ در حالیكه خون عزیزان او را ریخته و حرمت ذرّیه او را از بین برده اى. آرى اى یزید! از این پیروزى ظاهرى كه به دست آورده اى، غرق شادى مشو، و آن عزیزان را كه در كربلا به خاك و خون كشیده اى، مغلوب و مرده مپندار. كه خداوند می فرماید:
(كسانى را كه در راه خدا شهید شده اند مرده مپندارید. بلكه آنان زنده اند و در نزد خداى خود روزى می خورند). آل عمران: 169
و اى یزید! براى تو همین بس كه حاكم در آن روز خداوند، و دشمن تو پیامبر خدا، و یاور و پشتیبان اهل بیت جبرئیل باشد. و به زودى كسى كه این مقام را براى تو زینت داده و تو را بر گردن مسلمین سوار كرده است (یعنى معاویه)، خواهد دانست كه چه جانشین بدى براى خود تعیین كرده و در روز جزا درخواهید یافت كه بدترین مكان از آنِ كیست؟ و بدبختى و ضعف و زبونى شامل چه افرادى خواهد شد.
حضرت زينب (س) بزرگ بانوي جهان اسلام، بيدادگر و ادامه دهنده حادثه عاشورا و دارنده دانشهاي دو جهان و به گفته امام سجاد (ع): " داناي بدون آموزگار و فهميده بدون فهماننده " بود.
الگوي راستين حضرت زینب (س)، بانوي دو جهان, حضرت فاطمه (س) مادر وي بوده است. حضرت زینب (س) در دامان پرمهر و معنويت فاطمه (س) ازسرچشمه معارف اسلامي و قرآني سيراب گشت. رسالت راستين زينب هنگامي آغاز گرديد که پس از به شهادت رسيدن امام حسين (ع) و هفتاد و دو تن ازيارانش با ايراد سخنان آتشين به بيدارگري مردم کوفه و ستيز با ستمکاران و يزيديان پرداخت.پس از واقعه خونبار كربلا نقش ايشان روند تازه تري يافت.حضرت زینب (س) در اين دوران ضمن حضور در كاروان اسراي كربلا در برابر حكام جور قرار گرفتند و به افشاگري ظلم و ستم وارد بر آل طه ازسوي خاندان اميه پرداختند.حضرت زینب (س) در اين دوران سخت با حضور در كاخ برخي حكمرانان جور زمان مانند يزيد و ابن زياد، با تاكيد برحقانيت طريق آل محمد بر سخنان و تبليغات مسموم خاندان اميه درباره بني هاشم خط بطلان كشيدند....
پايگاه رطلاع رساني خاروانا ضمن عرض تسليت به مناسبت سالروز وفات شهادت گونه شريك الحسين (ع)قهرمان كربلاحضرت زنينب(س) :اين را اضافه كنم كه اگر اين بانو بزرگ اسلام در كربلا نبود ،شايد الان اسمي از اسلام نبود . و دشمنان دين آن فاحعه را يك جنگ طايفه اي در ميان مردم مطرح مي كردنند.اگر هم از اسلام خبري بود به فرمايش حضرت امام خميني (ره)(اسلام امريكائي) و ما هم الان اسلام ابوسفياني داشتيم.....
دومین همایش پیاده روی خانوادگی در شهر خاروانا برگزار می شود
برابر اعلام تلفني شهردار محترم شهر خاروانا یکی از مصوبات جلسه شورای اداری بخش خاروانا که هفته جاری برگزار گردید،اجرای راهپيمائي خانوادگی در شهر خاروانا بوده است. این راهپيمائي با همکاری اداره ورزش و جوانان شهرستان، فرمانداری،بخشداری و شورای اسلامی وشهرداری خاروانا و سایر ادارات و نهادهای خاروانا برگزار می شود. و اين راهپيمائي به مناست سالروزمبعث پيامبر بزرگ اسلام حضرت محمد(ص)در تاريخ ششم خرداد ماه برگزار ميگردد. و مسير اين پياده روي ازشهرخاروانا تا درياچه مي باشد .البته انتظار ميرود مثل سال گذشته در حاشيه اين برنامه بسيار خوب ساير برنامه هاي متنوع نيز پيش بيني شده باشد.وبلاگ اطلاع رساني خاروانا ضمن تقديروتشكر از تمام مسئولين محترم پيشاپش اين ايام مبارك را تبريك عرض مي نمايد.
پدر عزیزم از تو آموختم چگونه سبکبال زندگی کنم تا هجرتم نیز سبکبال باشد این بالهای پرواز قناعت و امید و عشق را تو به من بخشیدی.یادت گرامیباد که اولین آموزه علم ادب را به من آموختی .
حضرت علي عليه السلام در مكه مكرمه در داخل خانه خدا در سيزدهم رجب سي سال بعد از عام الفيل به دنيا آمد. هيچ كس قبل از او و بعد از او به اين فضيلت بزرگ مفتخر نشد، و اين فضيلت و شرفي است كه خداي سبحان به خاطر جلال و كرامت آن حضرت اختصاص به او داده است.و این روز در کشور ما به عنوان روز پدر نامیده شده است که این بر تمام پدران به خصوص به پدران زحمت کش ورزقان و خاروانا مبارک باشد .بهترین هدیه برای پدربوسه به دستان او وقرائت حمدو سوره برای پدران که در قید حیات نیستند می باشد.
‹‹ به حکم لم یشکر المخلوق لم یشکر الخالق ››
بر خود وظیفه می دانم مراتب سپاس و قدرشناسی خویش وخانواده معزا را از کلیه سروران عزیز که در غم درگذشت کربلائی سعدالله علیزاده به هر طریق ممکن ( حضور خود درمراسم خاکسپاری، ترحیم و یادبود آن مرحوم ، حضور در دفتر کار اینجانب ، نثار تاج گل ، نصب بنر، ارسال متن تسلیت ؛ ارسال پیامک ... ) ابراز همدردی نموده و اینجانب وخانواده آن عزیز تازه سفر کرده را در تحمل رنج فقدان پسر عمو مهربانم یاری نمودند اعلام نمایم .
چنانچه به علت تألمات روحی ، امکان تشکر و سپاس حضوری از همه بزرگواران میسر نشده است پوزش طلبیده ، و از درگاه ایزد منان و یگانه هستی بخش ، برای شما همشهریان ودوستان و همکاران عزیز و همراهان خوب و دلسوز ، آرزوی سلامت ، سعادت و اجر عظیم الهی دارم .
با تشکرمدیر وبلاگ اطلاع رسانی خاروانا
وضمنا خانواده محترم فرج بخش تسلیت اینجانب را نیز پذیرا باشید و انشاالله خدا به شما و خانواده محترم تان صبر عطا کند
در خصوص تاریخ منطقه ارسباران پژوهشگر پر تلاش آقای حسین دوستی در کتاب «تاریخ وجغرافیای آذربایجان» مطالب ارزشمندی را درج کرده است که پرده از زوایای تاریک منطقه برداشته است . وی تاریخ اجمالی ارسباران را دوره های پیش از تاریخ پیش از میلاد مسیح دوره ی ماد ، هخامنشیان ، سلوکیان ، اشکانیان ، ساسانیان ، دوره ی اسلامی ، دوره ی صفویه و افشاریه وقاجاریه تشریح کرده است. همچنین محقق و نویسده ارجمند حجت السلام والمسلمین میرزامحمد حافظ زاده نیز در کتاب دو جلدی (ارسباران در گذر حماسه و تاریخ) به طورمفصل به این موضوع پرداخته اند. کتاب (تاریخ ارسباران) سرهنگ بایبوردی نیز از کتاب بسیار گران مایه است که باب پژوهش را در خصوص تاریخ اذربایجان گشوده است . تاریخ دیزمار نیز بنا به اقتضای موضوعی در کتاب های یاد شده تا حدودی بیان شده است. ما نیز با توجه به اهمیت برخی حوادث دوران اخیر تنها به ذکر اجمالی برخی از آن بسنده می کنیم . زیرا تاریخ دیزمار با توجه به اهمیت گسترده آن و بکر بودن تحقیق و پژوهش جدا گانه و مفصلی را می طلبد . همچنین این منطقه بدلیل داشتن عرفا ، شعرا و علما مشهور از اهمیت ویژه ای برخوردار است. علیرغم وجود شخصیت های چون کمال الدین ابوالعباس احمد بن گشتاسب دیزماری (که از نوادری بوده وبه گفته صاحب طبقات الاسنوی (صاحب النکت المشهوره الا التنبیه و له تصنیف فی الفروق کان فقیها صالحا" ، متصوفا کثیر الحج و الخیر) فردی عالم و فقیهی صوفی مشرب و انسان خیر بوده است ملا علی علییاری ، ایت الله العظمی حجت کوه کمری ، نباتی ، خرم ، خاور، عندلیب قره جه داغی ، ستارخان و از معاصرین استاد جعفری و غیره از آن دیار بر خواستند، متاسفانه به علل مختلف گمنام باقی مانده است.
منطقه دیزمار در طول تاریخ به دلیل کوهستانی و صعب العبور بودن و به دلیل وجود پناهگاههای طبیعی و کوهستانی برای درآمان ماندن از گزند دشمن و همچنین امکان پنهان شدن از مهاجم ،مورد توجه سرکردگان،شورشیان و بالتبع مهاجمان بوده است.
وجود قلعه و حصارهای نظامی«کوردش»،«جوشون»،«گال»،قلعه علی بی «علی بیک» در دل کوه «کامتال»مؤید مطلب یاد شده است.
هجوم مغولان،درگیریهای ارمنه و مسلمانان ،قتل عام مسلمین ،قتل عام مسلمانان از جانب ارامنه،تجاوز روسها به دفعات و کرات،نفوذ عثمانی ها،حاکمیت و امارت حکمرانان ونمایندگان حکومتی همه و همه تاریخ سیاسی-اجتماعی منطقه را رقم زده است.از حوادث تاریخ تجاوز روس به سرزمین ایران و قتل عام مسلمانان توسط ارامنه و گروه افراط گرای داشناقها که نقش ستون پنجم را در جنگ روسها علیه ایران بازی کرده اند ، حاکمیت امیر ارشد ،جنگ امیر ارشد با اسماعیل سیمتقو، تیرخوردن امیر توسط سرهنگ کلب علی خان،خروج ناصر داش کسنی و دستگیری میهن پرستان و هواداران حکومت مرکزی ایران مستقر در منطقه از طرف روسها در نوار مرزی،حکومت پیشه وری،هجوم کوردآتلیسی و غیره از جمله حوادثی است که هنوزهم در خاطره مردان وزنان منطقه باقی مانده است وهمان گونه که در پیش گفته شد، ذکر یکایک آنان از عهده این مقال خارج است . وآن را به زمان و کتاب دیگر موکول می کنیم، ولی برای آشنا شدن بیشتر خواندگان با منطقه دیزمار تشریح و معرفی برخی دهات و قصیبه های مهم منطقه و مناسب می دانیم ........
ادامه دارد
.: Weblog Themes By Pichak :.