ادامه بحث قبلی:
ادامه بحث قبلی:انواع حیوانهای وحشی و پرندگان در مناطق ییلاقی ،کوه ها و جنگل های منطقه به ویژه در رشته کو هها (کامتال) تحت حفاظت محیط زیست استان موجود است .از قبیل خرگوش ،گربه وحشی،سمور،خار پشت،گراز،خوک،آهو،بز کوهی ،قوچ ،میش ،یوزپلنگ ،خرس ،گرگ ،روباه،شغال،راسو ،گنجشک،داغ خوروزو ،قمری،ساری کؤینگ ،سار،بولبول ،قرقی،کلاغ،زاغچه ،شاهین،عقاب ،هدهد،قجیر،همای،باز ،فاخته ،دارکوب،قرقاول،دراج،بلدرچین،کبوتر،کبک،توراغای،دم جنبانک،طاووس ،انواع مارهای سمی و مارمولک ،سوسمار و غیره یافت می شود.در منطقه حفاظت شده (کامتال)و جنگل های دیزمار و بویژه جنگل سرسبز وییلاقی (دوخانا)که از طرف محیط زیست کشور و یونسکو از حیث آب و هوا جزو مناطق نادر دنیا اعلام شده است ،بسیار دیدنی و جذاب وتماشائی است .صخره های تند و تیز و راههای باریک و صعب العبور با چشمه ها ی جذاب(کامتال)جنگل های دارای درخت پالیط (بلوط) ون،آجی قئییم ،قره اغاج ،دوققوز،دونول،مرمریخ،قره تیکان ،شف آغاجی ،آردیج (سروکوهی)انواع گون،درخت سقز،یولغون ،هول ،ایت بورنو،آت گؤتو ،چییه لک ، بؤیوک تیکان،قره گیله ،سوماق که در ییلاق (دوخانا)،(قره دره) و(دوست آشنا)با اب و هوای بسیار دلنشین و بدون شرجی واقع شده است ،به اهمیت طبیعی منطقه افزوده است.گیاهان داروئی و خوراکی همچون پاپیز،کئشیر،کهلیک اوتی،گیریش،قوزوقولاغی ،شیوه رن،بیزوشا،امن کؤمه جی ،گلین بارماغی ،اجی –قیجی ،یئملیک،خوروزبودو ،پیشیک دیرناغی ،اونلوجا فیاغلی جا،اوه لیک ،بولاغ اوتو ،تورشک،پولک،داغ مرزه سی ، داغ نانه سی ،گیشنیز ،داغ کاوری ،سقریوسانجی،غذایاغی ،گزه نه،شیرین بییان،اجی بییان،سوتلوجه،گؤوزبان ،ختمی گولو ،ایلان قارپیزی،شوه رن به وفور یافت می شود و اهالی منطقه از گیاهان یادشده عرقیات،دار و انواع غذاها درست می کنند.وجود ابهای معدنی ،معادن مس،طلا و اهن ،سرب و روی،لاجورد،سنگ چینی ،نمک ،زغال سنگ،نقره ،سنگ گچ و اهک وسیمان سفید و همچنین مراتع سرسبز ،کشتزارها ،شکارگاهها و مناطق تفریحی دیدنی به جاذبه های توریستی منطقه افزوه است.وجود رودهای قره سو، دوزال چایی ،آراز، دستیری چایی،قاراچای ،اوشتوبون چایی منطقه را از لحاظ باغداری و کشاورزی رونق بخشیده است......
ادامه دارد
ادامه بحث قبلی:
در جلد دوم کتاب (در ذکر سلاطین سلاجقه) چنین نوشته شده است: قزل ارسلان در رمضان سال 586 هجری بر طغرل دست یافت و وی را در قلعه دیزمار در آذربایجان محبوس ساخت.در عالم آرای عباسی نوشته شده است که :(دیگر مولانا مطربی قزوینی که خلاصه اهل ادوار ودر حسن صوت گویندگی سرآمد روزگار و تصانیف قول وعملش دستورالعمل نقشبندان نادر کار است وبسیار صاحب طبیعت و بذله گوی و ندیم وخوش صحبت افتاد و استاد حیدرقلی عودی که سازنده تیز مضراب..و ملازم سرکار عالی بود و خدام میرزایی پیوسته در مجالس خواص با اعزه مذکور... داشته به شعر سنجی و تاریخ و نقل حکایات و روایات سرورافزایی .خاطر همگنان بودند... به دوزال و کوردشت که دو موضع است از قوی و مواضع الکاء (اولکه) دزمار در کنار رود ارس جانب جنوبی واقع شده وارد گشته سه روز در آنجا توقف سه روز در آنجا توقف نمودند و این هردو موضع دو ... از قطعات ریاض جنان که باغات آن به هم پیوسته اقسام میوه ها به تخصیص انار شیرین که ارباب ذایقه و تمیز بر انار یزد و ابر قوه و شاهواره ساوه و قم ترجیح می دهند و ... جای آ ن دارد و اقسام انگور های نازک لطیف الوان در آنجا خوب می باشد ودر آن میوه ها در بار و بسیار بود. خصوصاً انار که آن مقدار به حاصل می آید که تمامی بلاد و قصبات آذربایجان و شیروان و آران و گرجستان نقل می نمایند و کافی است.اولاد عظام موسی بیگ دزماری که با سلسله علیه نصیریه طوسیه قرب قرابت دارند و الیاس خلیفه که از زمره ... قراجه داغ به قدم دودمان وافزونی منزلت و مکان امتیاز تمام دارد و در آن اوقات .. شفقت و الطاف شاهی اشفاق و تربیت ان عالی جاهی به حکومت و دارائی آن مملکت سرازیر گشتند با اولاد موسی بیگ یک سلسله اند ،در قریه جنت مثال دوزال منازل مرغوب و ایوانهای بلند اساس در غایت دلنشینی و دلگشای تربیت داده اند و در آن گوشه نزهت بخش ... کرم گسترده حسب المقدر تفقد احوال آینده و روند ه نموده شیوه مهمان نوازی مرعی دارد...بالجمله در اول ماه رجب از آن مقام فرح انجام مراجعت واقع شده تا انتهاءالکاء دزمار جناب خلافت پناهی و اقوام مشایعت نموده به خدمات قیام داشتند و ازانجا ... آمده به سعادت زیارت تربت شریف شیخ العارفین شیخ شهاب الدین اهری قدس سره فایز گردید.
همچنین در ناسخ التواریخ جلد اول در کتاب نزهه القلوب میرزا حمدلله مستوفی از دیزمار به بزرگی یاد شده است . در نزهه القلوب نوشته شده است که(دیزمار ولایتی است در شمال تبریز کمابیش پنجاه پاره دیه بود و دوزال و کوردشت و قولان و هراز وخاروانا (خوروانق )از معظمات آن .هوایش معتدل استبه گرمی مایل و آبش از آن جبال بر می خیزد و فاضلابش در ارس می ریزد. حاصلش غله و پنبه و انگور و میوه به همه انواع م باشد و پیشتر از همه جارسد ونوباوه تبریز از انجا باشد. حقوق دیوانی اش چهل هزار و هشتصد دینار است.)به سبب وجود ارتفاعات زیاد و کوهستانی بودن منطقه و اب و هوای معتدل و انواع و اقسام غلات ،میوه و تره بار در این منطقه به دست می آید.گندم،جو،چاودار،ارزن(یارما)،برنج صدری و چمپا(در حاشیه رودخانه دوزال )گیلاس ،زردآلو ،توت ،شفتالو ،آلبالو ،زغال اخته ،انجیر ،انار ،انگور،گردو،بادام،به، سیب ،آلوچه ،آلو بخاری ،هندوانه،خربزه ،شاماما،به وفور در مزارع و باغات منطقه به دست می اید.
کشت پنبه و تربیت کرم ابریشم نیز در سرتاسر نوار مرزی از کلاله تا سیاری رواج دارد....
ادامه دارد
ادامه بحث قبلی:
نگاهی به تاریخ ، فرهنگ و جغرافیای (دیزمار)
ای صبا گر بگذری برساحل رود ارس
بوسه زن برخاک آن وادی و مشکین کن نفس
منزل سلمی که باش هر دم از ما صد اسلام،
پر صدای ساربان بینی و آهنگ جرس. « حافظ»
دیزمار یکی از ولایات منطقه ارسباران و یا قره داغ می باشد که در تقسیمات کشوری فعلی به سه منطقه دیزمار غربی به مرکزیت سییاری (سیه رود)،
دیزمار مرکزی به مرکزیت (خاروانا) و دیزمار شرقی به مرکزیت (مرداناغیم) تقسیم شده است.ارسباران در شمال غرب ایران ودر شمال استان آذربایجان شرقی واقع شده است که از طرف شمال به رود ارس ، از جنوب به شهر تبریز ،هریس و شرق به شهرستانهای مشکین،مغان و از غرب به شهرستان مرند و جلفا محدود می گردد.شهرستان اهر و کلیبر مرکز منطقه ارسباران است و این منطقه دارای پانزده ولایت است که هوراند، ورزقان ،دیزمار غربی و شرقی ،اوزومدول،ماوازخان (مواضع خان)، حسنوو،مئشه پارا اسکانلی ،مولان،آبش احمد ازاعظم ولایت آن دیار است.دیزمار دارای یکصدوبیست ده می باشد : اسامی برخی روستا ها به شرح ذیل است.
آستامال،آوان آوانسر،آقان (اغوان)،اندیرگان،اوردوکن،ارزیل،اوروج ،آستاراخان،اوشتوبون،الیف آباد،
الوان،انویق،اننیق،ایری،بیشکک،پیربولاق،پهناور،تیلکری،جوشون،چشموغان،حاجیلار،خاروانا،دست ایری(دستجرد) ،دوزال،دوست آشا،سیرکئش،سیغای،سیند آخیر،سؤهران،سیوان،سییاری،ترزم،رحیم قیشلاغی،نووه کی،قولان،قره دره،کالجان،گؤی گونبد،کوردشت ،کومار،کلوو،کوجان،کوراکئش،گول آخیر،گلوو،کوکمر،گوراند،لامباران،لیلاب،مزرعه شادی،چول مزره سی،موسن،مشک عنبر،میانا،نئچق،نظرکندی،نگاریستان،نمنق،نوجه مهر،ورزقان،هولق،یئنگیجه،مرداناغیم،قره چی لر،اولیق،کیرینگان،زنگیلان،کلاله،کوانی می باشد.دیزمار به عنوان یکی ازولایات مشهور ارسباران از طرف شمال به رود ارس، از طرف جنوب به بخش اوزومدول ارسباران از مغرب به بخش داران شهرستان جلفا و منطقه مرند(رشته کوه های کامچی) و از طرف شرق به بخش مئشه پاراو و حسنوو منتهی می گردد.منطقه دیماز دارای کوه های تند ونیز باتخته سنگ های عظیم سر به فلک کشیده همچون کامتال ،مشک عنبر،پیرسقا ،دوخانا و دارای گردنه های صعب العبور دره های ژرف و چین خوردگی های نا مرطب واعجاب انگیز و جنگل های وسیع و مراتع سرسبز و رودهای تند می باشد.در این منطقه از ارسباران دره ها بسیار تنگ است و فرسایش آب بطور عمقی بوده و شیب تند سیلاب ها باچهره زیبا و عجیب منظره بسیار تماشایی را به وجود آورده است.علیرغم سوابق تاریخی منطقه دیزمار باتوجه به وجود آثار تاریخی قلعه ها واستراتژیکی بودن منطقه و موقعیت آن و ترکیب و ساختار فرهنگی،طبیعی منطقه در کتب تاریخی به عظمت از آن یاد شده است و در کتاب های تاریخی عالم آرای عباسی و ذکر سلاطین سلاجقه،نزهته القلوب اثر میرزه حمدالله مستوفی ناسخ التواریخ از آن سخن رفته است با این حال تاریخ فرهنگ و استعداد طبیعی وانسانی منطقه برای مردم کشورمان تاکنون در کتمان مانده است.
بی تناست نیست که برخی از نوشته های مورخین بزرگ در اینجا درج گردد:.....ادامه دارد
منابع:دیوان میرزا خرم کوردشتی
ادامه بحث قبلی:
آستمال:
روستایی با قدمت چند هزار ساله که می توان مردم آنرا به دو قوم آستامال و آس آن که دو نژاد ترک هستند نسبت داد، با طبیعت بکر خود ذهن هر کسی را به خود مشغول میکند. به علت دور بودن روستا، حدود 20 کیلومتر از راه آن خاکی است که باعث ناشناس ماندن آن منطقه و طبیعت بکر آن است. به علت همجوار بودن روستا با جنگلهای ارسباران، گردشگران و کوهنوردان زیادی به این روستا میآیند. در نزدیکی آستمال روستایی سروستان (سوستین) نام وجود داشته که از بین رفته است. منطقه ی کوروش که در نزدیکی آستمال است به گفته ی شفاهی (افرادی که اهل آن منطقه هستند) مربوط به کوروش، شاه ایران است که البته نمیتوان به گفته ی شفاهی افراد اعتماد کرد. روستای آستمال سابقه ی تاریخی کهنی دارد و در گذشته به دژ قوم ماد معروف بوده است. سکونت در این مکان به هزارۀ اول قبل از میلاد باز میگردد. مسجد قدیمی، زیارتگاههای سیدجبرئیل و پیرصندوق از جمله آثار تاریخی و مذهبی روستای آستمال است. اهالی روستا نسبت به امامزاده ی سیدجبرئیل که در5 کیلومتری روستا واقع شده، اعتقاد عمیقی دارند و نذورات خود را به ضریح آن میبندند. اهالی روستا لهجه ی خاصی نسبت به دیگر روستا های همجوار دارند که لهجه ی بسیار شیرینی است.
روستای کرینگان:
که در منطقه ی حسنو واقع شده است از این جهت دارای اهمیت است که اهالی آن به زبان تاتی صحبت میکنند. قبلاً اهالی چندین روستای دیگر نیز در دهستانهای حسنو و دیزمار شرقی به زبان تاتی صحبت میکردند که امروزه از بین رفته است. با این حال اهالیروستای ملک تالش و روستای ونستان در نزدیکی کرینگان نیز با زبانتاتی آشنایی دارند. کرینگان قبلاً نزدیک به یکصد خانوار داشت که امروزه به کمتر از 30 خانوار کاهش یافته است. علاوه بر آنچه که گفته شد در سالهای گذشته، 55 تپه و محوطه ی تاریخی شهرستان ورزقان در فهرست آثار ملی ثبت شده است که قدمت آنها مربوط به دوران فرا پارینه سنگی تا قرون میانه اسلامی میباشد. «تپه داشباشی(ارمنی گوللویی)» روستای امیرآباد با قدمت دوران اورارتو، هزاره اول ودوم قبل از میلاد، «قلعه کندی بولاغ» روستای مسقران با قدمت عصر آهن و هزاره اول قبل از میلاد، «قلعه داشی» ارزیل با قدمت هزاره اول قبل از میلاد و قرون اولیه و متاخر اسلامی، «قلعه اژدها داشی» شهر تاریخی اژدها داشی در نزدیکی اندریان با قدمت هزاره اول قبل از میلاد، «گورستان سقای» با قدمت هزاره اول قبل از میلاد، «قلعه سرخه دیزج» با قدمت اورارتو، هزاره اول قبل از میلاد و قرون 6 – 8 هجری و «تپه اللهلو» روستای الله لو با قدمت هزاره اول قبل از میلاد و دوران اشکانی و ساسانی از آن جمله هستند.
معادن ورزقان:
شهرستان ورزقان از حیث معادن بسیار غنی است. این شهرستان با قرار گرفتن بر روی کمربند آلپ ـ هیمالیا دارای اندیسهای متعدد مس و عناصر فلزی دیگر نظیر سرب، روی و آهن میباشد. کمربند یاد شده از کوههای آلپ در اروپایغربی شروع شده و پس از عبور از کشورهای اروپایشرقی از ناحیة مرزی جلفا وارد ایران میشود و در نهایت با عبور از کشورهای پاکستان و هندوستان به کوههای هیمالیا ختم میگردد. در ناحیه ی ورزقان بر روی این کمربند بیش از30 اندیس معدنی مس شناسایی شده است.کانسار مس سونگون که در شمال ورزقان قرار گرفته است، بزرگترین اندیس مس در شمالغرب ایران است. این کانسار یکی از بزرگترین کانسارهای مس دنیا بوده و قابل مقایسه با معادن دنیا مانند بینگهام در آمریکا، چوکی کوماتا در شیلی است.مس سونگون: فاصله این معدن از تبریز 100 کیلومتر و از ورزقان 25 کیلومتر بوده و در مجاورت روستای سونگون واقع است. معدن مس سونگون در یک منطقه کوهستانی با متوسط ارتفاع 2000 متر بالای سطح دریا واقع شده است. روستا و توده نفوذی سونگون، بر روی رشته کوههای قره داغ و ارسباران قرار گرفتهاند. این رشته کوهها با 80 کیلومتر عرض بخشی از کمربند آندزیتی آلپ ـ هیمالیا می باشند. بلندترین و مرتفعترین نقطهی آن 2460 متر و پستترین نقطهی آن نیز 1700 متر میباشد. بدین ترتیب اختلاف ارتفاع در محدوده معدن حدود 750 متر میباشد که سبب ایجاد توپوگرافی شدید و دامنه های پرشیب شده است.کانیسازی اصلی کانسار شامل کانیهای مس و مولیبدن است. ذخیره احتمالی حدود 470 میلیون تن و ذخیره ممکن حدود 600 میلیون تن برای کانسار است که در مجموع کل ذخایر قطعی، احتمالی و ممکن در محدوده کانسار سونگون حدود 7/1 میلیارد تن سنگ مس با عیار 62 گرم بر تن است و بدین صورت معدن مس سونگون دارای ذخیره احتمالی و قطعی بالایی نسبت به معدن مس سرچشمه کرمان است. مجتمع مس سونگون به تنهایی 3 درصد ذخایر مس جهان را در اختیار دارد. هرچند مجتمع مس سونگون از سالها پیش فعالیت خود را آغاز کرده است اما تاکنون تنها محصول تولیدی مجتمع کنسانتره مس بوده که آن هم به دلیل نبود کارخانجات ذوب به سمت کرمان بارگیری میشود. در راستای عملیات اجرایی طرح توسعه مجتمع معدن مس سونگون شهرستان ورزقان از دو سال پیش آغاز شده است که در آن ایجاد و راه اندازی چهار واحد جدید تغلیظ، ذوب، اسید سولفوریک و پالایش مجتمع مس سونگون پیشبینی شده است.........ادامه دارد
فرماندار شهرستان ورزقان گفت: آثار تخریبی معابر، میادین و آسفالت خیابان ها بعد از گذشت دو سال از
وقوع زلزله همچنان دست نخورده باقی مانده است.
به گزارش آوای ورزقان، علی وفادار روز پنج شنبه در جلسه بررسی مشکلات بهداشتی و عمومی این
شهرستان افزود: بیش از دو سال از حادثه دلخراش زلزله در این شهرستان می گذرد ولی آثار تخریبی به جا
مانده مردم را دچار مشکل کرده و نیازمند توجه بیشتر مسوولان استان آذربایجان شرقی است.
وی خاطر نشان کرد: قسمت اعظم آسفالت خیابان های ورزقان در زمان بازسازی و نقل و انتقال مصالح ساختمانی و انشعابات منازل از بین رفته است.
وفادار گفت: شهرستان ورزقان با داشتن آثار طبیعی و اماکن مذهبی متعدد در فصل تابستان پذیرای هزاران نفر گردشگر است که متاسفانه فضای داخل شهر و
امکانات عمومی جوابگوی مسافران نیست.
نماینده مردم ورزقان در مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه با انتقاد از پرداخت نکردن هزینه پروانه های ساختمانی به شهرداری گفت: طبق توافق پروانه
های ساختمانی بطور رایگان از طرف شهرداری واگذار و مقرر شد هزینه این پروانه ها از طرف بنیاد مسکن به شهرداری پرداخت شود.
الله ویردی دهقانی ایجاد منابع جدید با توجه به پتانسیل های گردشگری در این شهرستان را یکی از راهکارهای کسب درآمد برای شهرداری دانست و تاکید
کرد: اگر این امر مدیریت شود کمک بیشتری به شهرداری ورزقان خواهد بود.
پایگاه اطلاع رسانی خاروانا :ادامه بحث قبلی
روستای سقندل :
در 5 کیلومتری شهرستان ورزقان و در مسیر جاده ورزقان ـ اهر واقع شده است و کتیبه ی میخی اورارتوئی در 3 کیلومتری این روستا و بر دامنه کوه زاغی بر سینه سنگی یکپارچه و مرتفع منقوش است. سمت جنوبی سنگ مزبور که به شکل هرم ناقص است، را به صورت مستطیلی به طول 116 سانتیمتر و عرض 57سانتیمتر صاف و صیقلی نموده و فرمان سر دوری پسر آرگیشتی پادشاه اورارتوئی را در ده سطر به خط میخی بر آن نقش کرده اند.
آبشار روستای گل آخور:
این آبشار که در روستای گل آخور از توابع دهستان ارزیل بخش خاروانا واقع شده است یکی از دلانگیزترین مناطق طبیعی استان میباشد. آب این آبشارِ بسیار خنک از دو چشمهی خروشان سرچشمه گرفته و پس از عبور از داخل روستا در آخر به یک آبشار زیبا تبدیل میشود. ارتفاع آبشار حدود 12 متر میباشد. ادامه آبشار پس از عبور از دره زیبا، سرسبز و پر درخت و گذر از روستای ارزیل با رود طرزم در هم می آمیزد و رود بزرگی را تشکیل میدهد و آنگاه به سمت روستای حاجیلار و کبودگنبد سرازیر میشود.در نهایت بعد از پیمودن ده ها کیلومتر به رود ارس می ریزد.در طول راه وقتی با سنگ ها تیز برخورد می کند گویا از بی مهری ها شکایت دارد!
قلعه تاریخی جوشین یا جوشون :
در 26 کیلومتری غرب ورزقان بسوی خاروانا و در 6 کیلومتری روستای جوشین واقع شده و راه آن بسیار سخت و کوهستانی است. قلعه بر فراز کوهی است که سه طرف آنرا شیبهای دیوار مانند احاطه کرده است و تنها راه ارتباطی آن یک گذر کوهستانی تنگ است که فقط یک یا دو نفر میتوانند به زحمت از آن بالا روند، به این علت، نگاهبانی و دفاع از این قلعه حتی با تعدادی معدود هم ممکن بوده است. قلعه ی جوشون دارای استخرهای متعدد که در دل سنگهای کنده شده است، میباشد. از استخرهای معروف آن خدیجه گؤلی را میتوان نام برد که در کنار امامزاده جوشون واقع شده است. میگویند وقتی آتش در این قلعه مشتعل میشد از قلاع بابک، آغجاقلعه و قیزقلعه سی واقع در جمهوری آذربایجان دیده میشده است. نیروهای رزمی با این وسیله به همدیگر علامت جنگ یا صلح میدادند. این قلعه نیز به احتمال زیاد به زمان مادها برمی گردد. سفالهایی که در محوطهی قلعه پیدا شده مربوط به هزاره اول قبل از اسلام و قرون اولیه اسلام تا قرن ششم هجری قمری است.
زیارتگاه امامزاده سید ابراهیم خلیل :
در 35 کیلومترى راه ورزقان به خاروانا و در روى تپهاى در زیر قلعهی جوشون قرار دارد. این زیارتگاه از راه انشعابى به مناطق سر سبز و زیباى چیچکلى 10 کیلومترى فاصله دارد. امامزاده سید ابراهیم خلیل فاقد سنگ نبشته بر روى مزار شریف بوده و نسبنامهاى مشاهده نشده است ولى اهالى منطقه اعتقاد راسخ و محکمى به این امامزاده دارند و ایشان را از نوادگان حضرت امام موسى بن جعفر (ع) میدانند. در طول سال علاوه بر زائرین این مکان مقدس، هزاران نفر از گردشگران منطقه و کوهنوردان از امامزاده بهره میبرند. همچنین با توجه به قرار گرفتن آن در بین راه شهر ورزقان به شهر خاروانا و روستاهاى منطقه، از این محل به عنوان نمازخانهی بین راهى و استراحتگاه استفاده میگردد.
گنبد الله الله :
در قبرستان قدیمی روستای کبودگنبد شهر خاروانا واقع شده است. پلان مقبره دایره و قطر آن 75/4 متر میباشد. بنا دارای دو طبقه شامل سردابه و طبقه اول بوده است. گنبدهای طبقه فوقانی ریخته است. ازاره بنا سنگی و ساقه بنا با آجر چهارگوش قرمز بنا شده که کلمات الله با آجرکاشی فیروزهای تزئین شده است. کتیبهها و اسلیمیهای حاشیه دربهای چهار طرف طبقه اول با کاشی معرق میباشد. تاریخ بنای برج را با توجه به رجهای آجری با تزئینات اسماء الله در آذربایجان میتوان به اواخر دوره ایلخانان مغول تا صفویه نسبت داد. خصوصیات بارز وعوامل تزئین شده بنا برج مقبره است. تاریخ و کتیبهای روی آن باقی نمانده است. ترکیب آجرکاشی فیروزهای در متن ساقه بنا که سبب شده است به کبودگنبد شهرت پیدا کند، زیبایی خاصی به آن بخشیده است. متن کلمات روی بدنه الله و محمد می باشد.........ادامه دارد
جغرافیای تاریخی شهرستان ورزقان:
این شهرستان سابقاً از بخشهای شهرستان اهر و یکی از پهناورترین بخشهای آذربایجانشرقی بود که در دهه ی 60و در تقسیمات جدید کشوری تجزیه و تعداد روستاهای بخش از 300 روستای تابعه به حدود 160روستا کاهش یافت. در تقسیمات مذکور، بخشی از منطقه ی دیزمار (دیزمار غربی) به مرکزیت سیه رود از ورزقان جدا و به جلفا ملحق شد. دهستان خواجه به بخش ارتقا یافته و به همراه دهستان مواضع خان به هریس پیوست. همچنین روستاهای آناخاتون، اسپیران، باباباغی، گلوجه و ... نیز جزو شهرستان ورزقان بودند که از این شهرستان منفک و به شهرستان تبریز الحاق شده اند.
شهرستان ورزقان با 2368 کیلومتر مربع وسعت، به دلیل قرار گرفتن در منطقه ی زیبای قره داغ، دارای مناظر بدیع و بکر طبیعی است که ویژگیهای خاصی به طبیعت ورزقان بخشیده است. روستای گلآخور با آبشاری زیبا، منطقه چیچکلی، دره زیبای سونگون و ییلاقات پیرسقا، مشک عنبر و خاروانا، روستاهای زیبایی چون کرینگان و آستمال، یخچال فصلی زیر صخرهای کرویق، منطقه ی زیبای هفت چشمه و رودخانههای فصلی و دایمی از جمله جاذبههای طبیعی بکر و بیبدیل آن است.
علاوه بر جاذبههای طبیعی آثار ارزشمند تاریخی نظیر مسجد تاریخی خاروانا، امامزاده کبودگنبد، قلعه های آغجا قلعه و جوشین، خانه امیر ارشد، کتیبه ی سه هزار ساله ی سقندل، و صنایع دستی بیهمتایی چون جوراببافی و گلیمبافی، این شهرستان را به یکی از قطبهای گردشگری تبدیل کرده است
آثار تاریخی و دیدنی شهرستان ورزقان:
منطقه زیبای چیچکلی:
در 35 کیلومتری شمال غرب ورزقان قرار گرفته است. در این منطقه کوهها پوشیده از گل و درخت و چمن است و عشایر قره داغ در فصل تابستان از آن به عنوان مراتع ییلاقی بهره میگیرند.
مسجد جامع شهر خاروانا:
این مسجد در مرکز بخش خاروانا در 60 کیلومتری شهر ورزقان واقع شده خدمت این مسجد به سدههای 6 و 7 هجری قمری میرسد و گویا دختر بایندرخان حاکم قره داغ که در روستای دوزال ساکن بوده ساخته است(البته در ادامه بحث بیشتر توضیح داده خواهد شد)
خانه امیر ارشد:
که در 12 کیلومتری غرب ورزقان در روستای اوخارا واقع شده است. این ساختمان سنگی که به «داش عمارت» مشهور است از بناهای زیبا و منحصر به فرد شهرستان ورزقان است. خانه امیر ارشد با بهره گیری از شیوه ی معماری تاریخی منطقه و سبک ویژه ی ابنیه قاجاری طراحی و ساخته شده است تا نمایانگر تفکرات و باور ها و نحوه زندگی مردم منطقه باشد.بنای داش ساختمان که در اواخر قرن سیزدهم هجری قمری توسط مهندس کرسنسکی مهندس و معمار خوش نام روس ساخته شده است طی سالهای گذشته توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مورد مرمت قرار گرفته است تا این یادگار تاریخی که بخشی از شناسنامه هویتی مردم منطقه را به وجود آورده، از دستبرد زمان و آسیب های طبیعی در امان بماند.ساختمان این خانه در دو طبقه است که سقف طبقه همکف آجری با طاقهای آهنگ متقاطع و سقف طبقه اول چوبی است، ساختمان دارای دو بال در جانبین شمالی و جنوبی و ایوانی در سمت غربی است و بدنه ساختمان سنگی میباشد. وسعت آن 1100 متر مربع است.........ادامه دارد
شهيد مرتضی مطهری در همه اين سالها ضمن تحصيل علوم مختلف به تزکيه و تهذيب نفس پرداخت چنانکه به روشن بيني و هوش و ذکاوت و دقت علمي کم نظيري دست يافت.با شروع نهضت اسلامي ايران از سالهاي 42 و 1341 شهيد مرتضی مطهری نيز فعالانه وارد صفوف نهضت شد و اوج فعاليت هايش در 15 خرداد 1342 بود که توسط ساواک دستگير و زنداني شد و پس از آزادي نيز تمام هم و غم خود را مصروف تشکل نيروهاي مبارز و مسلمان و حفظ نهضت از آسيب ها و انحرافات کرد. در اين سالها, استاد مرتضی مطهری به تبيين فرهنگ اسلامي در جامعه پرداخت و در پايگاه هاي مختلف مخصوصا حسينيه ارشاد , مسجد جاويد ، مسجد الجواد و ... به آگاهي بخشيدن به نسل جوان و ديگر اقشار جامعه ايران پرداخت تا اينکه در سال 1351 توسط ساواک دستگير و ممنوع المنبر شدند.با اين همه استاد شهيد مرتضی مطهری فعاليت هاي خود را ادامه داد و رابط اصلي امام امت (ره) در کشور با مردم و گروه هاي مختلف و هدايت کننده خط فکري نهضت به شمار مي رفتند و در آستانه انقلاب نقش بسيار مهمي را در شوراي انقلاب و ... در پيروزي انقلاب ايفا نمودند.تا اینکه سرانجام اين مبارز خستگي ناپذير و دانشمند و فقيه عالي مقام مرتضی مطهری ساعت 10:40دقیقه بعدازظهر 12 اردیبهشت 1358 پس از خروج از خانه دکتر سحابی در خیابان فخرآباد (تهران) از فاصله نزدیک از پشت سر هدف گلوله قرار گرفت و چند دقیقه بعد در بیمارستان «طرفه» واقع در همان نزدیکی به شهادت رسید.
ساعتی بعد فردی ناشناس تلفنی به روزنامههای تهران خبرداد که استاد مطهری توسط گروه فرقان ترور شد. مهندس کتیرایی، وزیر وقت مسکن که او هم در خانه دکتر سحابی بود به روزنامهها گفته بود: با استاد مرتضی مطهری از خانه دکتر سحابی بیرون آمده بودیم، استاد 15ـ 10 قدم از ما دور شده بود که هدف گلوله قرار گرفت و ضارب با اتومبیل فرار کرد. وی افزوده بود: استاد مطهری چون احساس خطر نمیکرد بدون محافظ رفتوآمد میکرد.
شهيد مطهري داراي خصوصيات منحصر به فردي بود که مهمترين آنها جامعيت ايشان بود به طوريکه در همه صحنه هاي عملي و نظري حضور فعال داشتند. از ايشان آثار گرانقدري در زمينه هاي مختلف به جاي مانده که همواره تبيين کننده اسلام ناب محمدي (ص) و داراي دقت , ظرافت , روشن بيني و جامعيت کم نظيري بوده و هست
پایگاه اطلاع رسانی خاروانا ضمن ارج نهادن به این روز عزیز وگرامی،بخدمت تمام معلم های عزیز بخصوص به دوستانی که در شهرستان ورزقان وخاروانا بدون کوچکترین ادعا مشغول خدمت می باشند تبریک عرض می نماید.
سردار عزیز جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران در مراسم بزرگداشت ارتحال آیت الله ملکوتی در مسجد جامع تبریز شرکت کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، در مراسم بزرگداشت ارتحال آیت الله العظمی مسلم ملکوتی که صبح امروز در مسجد جامع تبریز برگزار شد ،آیت الله محسن مجتهد شبستری نماینده ولی فقیه در آذربایجان و امام جمعه تبریز، نمایندگان مردم تبریز از جمله محمد اسماعیل سعیدی رئیس مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی و رضا رحمانی رئیس کمیسیون صنایع و معادن، همچنین طلاب و روحانیون حوزه علمیه تبریز، مسئولان و اقشار مختلف مردم مختلف و آذربایجان و به خصوص شاگردان این عالم وارسته حضور داشتند.
حضور سرزده سردار عزیز جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران به همراه سردار کریمیان فرمانده کل سپاه عاشورا در مراسم بزرگداشت ارتحال آیت الله ملکوتی در مسجد جامع تبریز موجب تعجب حاضران در این مراسم شد.
حجت الاسلام سیدمحمدعلی شهیدی، معاون رییس جمهوری و رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران که امروز به منظور معارفه مدیر کل بنیاد شهید استان آذربایجان شرقی سفرکرده در این مراسم شرکت کرد.
آیت الله ملکوتی با تلمذ و بهره مندی از محضر حضرات آیات و مراجع عظام تقلید در حوزه های علمیه قم و نجف به درجه اجتهاد نایل گشته و در عضویت جامعه محترم مدرسین از مبارزان قبل از انقلاب و از فعالان دوران شکل گیری انقلاب اسلامی و از مدافعان سرسخت آرمان های حضرت امام خمینی (ره) قرار داشت و عمر شریف و بابرکت خود را در سنگرهای مهم از جمله ۱۴ سال امامت جمعه و نمایندگی ولی فقیه در استان و حضور تاثیرگذار در جبهه های حق علیه باطل در کنار فرزندان لشکر خط شکن عاشورا و سپس مراجعت به حوزه مقدسه قم جهت تربیت شاگردان برجسته، سپری کرده و نهایتا در چهارم اردیبهشت سال ۹۳ دعوت حق را لبیک گفت.
پایگاه اطلاع رسانی خاروانا ;ادامه بحث قبلی
شهرستان تاریخی ورزقان با 20 درصد مس ایران و منطقه گردشگری چیچکلی و قلعه تاریخی جوشین و با تمام زیبایش در انتظار مسافران نوروز است سابقاً از بخشهای شهرستان اهر بود که در دهه 60 و در تقسیمات جدید کشوری تجزیه و بخشی از منطقه دیزمار (دیزمار غربی) به مرکزیت سیهرود از آن جدا و به جلفا ملحق شدهستان خواجه به بخش ارتقا یافته و به همراه دهستان مواضعخان به هریس پیوست شهرستان ورزقان به دلیل قرار گرفتن در منطقه زیبای قرهداغ، دارای مناظر بدیع و بکر طبیعی و آثار تاریخی است که ویژگیهای خاصی به طبیعت ورزقان بخشیده و این شهرستان را به یکی از قطبهای گردشگری تبدیل کرده است.
اقلیم و آب و هوا
آب و هوای ورزقان در تابستان معتدل تا گرم و در زمستان سرد و یخبندان و پربرف است. به طور کلی ورزقان منطقهای کوهستانی است و اطراف آن را کوههای آقداغ، مشکعنبر، کامتال، جوشون، جلهداغ، ایریداغ، کیامکی، خاروانا و پیرسقا فرا گرفتهاند. همین امر سبب شده تا کشاورزی و دامداری در این شهرستان رونق بیشتری داشته باشد، به گونهای که همه ساله ورزقان در فصل تابستان شاهد حضور دامهای عشایر قرهداغ است.
وضعیت اقتصادی
با توجه به وجود رودخانههای دایمی و فصلی متعدد، تولیدات متنوع زراعی از جمله تولید حبوبات و گندم، تولید حدود 10 درصد میوههای نیمه گرمسیری استان (انار و انجیر)، پتانسیل مناسب جهت دامپروری و آبزیپروری و زنبورداری، جنگلهای ارسباران با فلور غنی و ذخیره ژنتیکی بالا، وجود دومین معدن بزرگ مس کشور، وجود 40 کانسار و 19 اندیس، استخراج 35 درصد مرمریت استان، اختصاص 78 درصد کل سرمایهگذاری در معادن استان به معادن شهرستان، اولویت سرمایهگذاری در شهرستان ورزقان را در بخشهای گردشگری،توسعه معادن و فعالیتهای وابسته به آن و توسعه کشاورزی قرار داده است.این شهرستان با قرار گرفتن بر روی کمربند آلپ ـ هیمالیا دارای اندیسهای متعدد مس و عناصر فلزی دیگر نظیر سرب، روی و آهن میباشد. کانسار مس سونگون که در شمال ورزقان قرار گرفته است، بزرگترین اندیس مس در شمالغرب ایران و یکی از بزرگترین کانسارهای مس دنیا بوده و قابل مقایسه با معادن بزرگ دنیا مانند بینگهام در آمریکا و چوکیکوماتا در شیلی است. فاصله این معدن از تبریز 130 کیلومتر و از ورزقان 25 کیلومتر بوده و در مجاورت روستای سونگون واقع است. معدن مس سونگون در یک منطقه کوهستانی با متوسط ارتفاع 2000 متر بالای سطح دریا واقع شده است.کانیسازی اصلی کانسار شامل کانیهای مس و مولیبدن بوده و ذخیره احتمالی آن حدود 470 میلیون تن و ذخیره ممکن حدود 600 میلیون تن برای کانسار تخمین زده شده که در مجموع کل ذخایر قطعی، احتمالی و ممکن در محدوده کانسار سونگون حدود 7.1 میلیارد تن سنگ مس با عیار 62 گرم بر تن است و بدین ترتیب معدن مس سونگون دارای ذخیره احتمالی و قطعی بالایی نسبت به معدن مس سرچشمه کرمان است. مجتمع مس سونگون به تنهایی 3 درصد ذخایر مس جهان را در اختیار دارد.
در سالهای اخیر با توسعه صنایع تبدیلی مس در منطقه ظرفیت بسیار بالایی از جهت صنعتی برای منطقه ورزقان فراهم شده است........ادامه دارد
حضرت محمد (ص) :هرکس از پرداخت مزد کارگری خودداری ورزد ، لعنت خداوند بر او باد
آیت الله هاشمی رفسنجانی:
آرزو داشتيم پس از جنگ، اشتغال در كشور به گونه اي باشد كه كارگر، شغل خود را انتخاب نمايد و برنامه ها براي حذف بيكاري بود و توانستيم نرخ بيكاري را يك رقمي كنيم، كه متأسفانه پس از دوران سازندگي با همان روند ادامه نيافت.آیت الله هاشمی رفسنجانی در دیدار جمعی از کارگران سراسر کشور و در پاسخ به اظهارات دبيركل خانه كارگر كه مانع راهپيمايي كارگران در روز كارگر مي شوند، گفت: دليلي براي ممانعت نيست، چون حضور كارگران نمود دموكراسي قشري در جامعه و نماد وفاداري اين قشر زحمتكش به نظام اسلامي است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آیت الله هاشمی رفسنجانی، جمعي از كارگران از استانهاي مختلف كشور در آستانه روز جهاني كارگر با رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ديدار كردند.
آیت الله هاشمی رفسنجانی در اين ديدار، كارگران را زحمتكش ترين قشر در همه جوامع خواند و گفت: حاصل دسترنج آنها رونق توليد، اقتصاد و بهبود زندگي مردم است.ايشان، قناعت و متانت را دو ويژگي بارز كارگران دانست و گفت: در جامعه ايران، كارگران جزو متدينين هستند و اين ويژگي آنان را از كارگران ساير كشورها، متمايز مينمايد.
آيت الله هاشمي رفسنجاني با اشاره به يك داستان تاريخي از صدر اسلام و زمان پيامبر اكرم (ص) كه كسي از زهد و عبادت برادرش تعريف ميكرد، گفت: شرافت كسي كه كار مي كند از كساني كه كار نمي كنند و زندگي آنها را ديگران تأمين مي كنند، بيشتر و بالاتر است.رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با بيان اوضاع جهان و مهاجرتهاي اجباري بعضي ها براي به دست آوردن كار كه بعضاً دچار مشكلات زياد مهاجرت ميشوند، گفت: بايد شخصيت انساني كارگران محترم و واجب الاحترام باشد، چون بيش از همه زحمت ميكشند و كمتر از همه مزد ميگيرند.ايشان با اشاره به نقش كارگران در مقاطع مختلف انقلاب اسلامي و 8 سال دفاع مقدس، گفت: به عنوان يك مسؤول در نظام اسلامي شهادت ميدهم كه كارگران با همه نارسايي ها هميشه در خدمت انقلاب بوده اند و درجنگ هم یا رزمنده سنگرها بودند، يا در كارخانه هاي نا امن از بمباران، كار مي كردند و يا مقداري از درآمدهاي اندك خويش را به جبهه ها كمك مي كردند.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام، تأمين نيازهاي زندگي كارگران را از ضرورت هاي جامعه دانست و گفت: اگر عرضه شغل از تقاضاي كار بيشتر و يا مساوي باشد، هيچكس نمي تواند از كارگران بيگاري بكشد. مطالبات را شيوه اي مرسوم در دنيا دانست و گفت: خانه كارگر هم با اين هدف تشكيل شد و بايد سخنگوي كارگران در بيان مشكلات و رابط آنان با نظام براي تعامل و مطالبه حقوق باشد…
وبلاگ اطلاع رسانی خاروانا ضمن گرامیداشت این روز بزرگ به جامعه کارگر به خصوص کارگران عزیز شهرستان ورزقان و خاروانا تبریک عرض می نماید.
به گزارش فارس از تبریز، آیتالله محسن مجتهد شبستری و اسماعیل جبارزاده در این پیام، ارتحال عالم ربانی و فقیه اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام، حضرت آیتالله حاج شیخ مسلم ملکوتی (ره) را ثلمه جبرانناپذیری برای اسلام عزیز، ضایعهای دردناک برای حوزههای علمیه و مصیبتی سنگین برای ارادتمندان مقام شامخ علم و فقاهت عنوان کرده و از تلاشهای علمی، فقهی و مبارزاتی این عالم جلیلالقدر تجلیل کردند.در این پیام آمده است: این عالم وارسته با تلمذ و بهرهمندی از محضر حضرات آیات و مراجع عظام تقلید در حوزههای علمیه قم و نجف به درجه اجتهاد نایل گشته و در عضویت جامعه محترم مدرسین از مبارزان قبل از انقلاب و از فعالان دوران شکلگیری انقلاب اسلامی و از مدافعان سرسخت آرمانهای حضرت امام خمینی (ره) قرار داشت و عمر شریف و بابرکت خود را در سنگرهای مهم از جمله 14 سال امامت جمعه و نمایندگی ولی فقیه در استان و حضور تاثیرگذار در جبهههای حق علیه باطل در کنار فرزندان لشکر خطشکن عاشورا و سپس مراجعت به حوزه مقدسه قم جهت تربیت شاگردان برجسته، سپری کرده و نهایتا در چهارم اردیبهشت سال 93 دعوت حق را لبیک گفت.نماینده ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان شرقی با تسلیت ارتحال حضرت آیتالله ملکوتی (ره) به ساحت رهبر معظم انقلاب، حوزههای علمیه، مراجع بزرگوار و مردم قدرشناس و ولایتمدار استان، روز چهارشنبه دهم اردیبهشت را در سراسر استان عزای عمومی اعلام کرده و از عموم مردم متدین و همیشه در صحنه تبریز، سلسله جلیله روحانیت، خانوادههای معظم شهدا و ایثارگران، فرهنگیان و دانشگاهیان، اصناف و بازاریان، کارگران و کارمندان، نیروهای نظامی و انتظامی و مسئولان کلیه ادارات، سازمانها، نهادها، شرکتها و تشکلهای اسلامی دعوت کردند با شرکت گسترده در مجلس بزرگداشت آن فقیه عالیقدر ارادت خود را به مقام والای علم، فقاهت و مجاهدت ابراز کنند.
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، آیتالله محسن مجتهد شبستری و اسماعیل جبارزاده در این پیام، ارتحال عالم ربانی و فقیه اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام، حضرت آیتالله حاج شیخ مسلم ملکوتی (ره) را ثلمه جبرانناپذیری برای اسلام عزیز، ضایعهای دردناک برای حوزههای علمیه و مصیبتی سنگین برای ارادتمندان مقام شامخ علم و فقاهت عنوان کرده و از تلاشهای علمی، فقهی و مبارزاتی این عالم جلیلالقدر تجلیل کردند.
در این پیام آمده است: این عالم وارسته با تلمذ و بهرهمندی از محضر حضرات آیات و مراجع عظام تقلید در حوزههای علمیه قم و نجف به درجه اجتهاد نایل گشته و در عضویت جامعه محترم مدرسین از مبارزان قبل از انقلاب و از فعالان دوران شکلگیری انقلاب اسلامی و از مدافعان سرسخت آرمانهای حضرت امام خمینی (ره) قرار داشت و عمر شریف و بابرکت خود را در سنگرهای مهم از جمله 14 سال امامت جمعه و نمایندگی ولی فقیه در استان و حضور تاثیرگذار در جبهههای حق علیه باطل در کنار فرزندان لشکر خطشکن عاشورا و سپس مراجعت به حوزه مقدسه قم جهت تربیت شاگردان برجسته، سپری کرده و نهایتا در چهارم اردیبهشت سال 93 دعوت حق را لبیک گفت.
نماینده ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان شرقی با تسلیت ارتحال حضرت آیتالله ملکوتی (ره) به ساحت رهبر معظم انقلاب، حوزههای علمیه، مراجع بزرگوار و مردم قدرشناس و ولایتمدار استان، روز چهارشنبه دهم اردیبهشت را در سراسر استان عزای عمومی اعلام کرده و از عموم مردم متدین و همیشه در صحنه تبریز، سلسله جلیله روحانیت، خانوادههای معظم شهدا و ایثارگران، فرهنگیان و دانشگاهیان، اصناف و بازاریان، کارگران و کارمندان، نیروهای نظامی و انتظامی و مسئولان کلیه ادارات، سازمانها، نهادها، شرکتها و تشکلهای اسلامی دعوت کردند با شرکت گسترده در مجلس بزرگداشت آن فقیه عالیقدر ارادت خود را به مقام والای علم، فقاهت و مجاهدت ابراز کنند.
مجلس ترحیم و بزرگداشت آیتالله مسلم ملکوتی، از مراجع تقلید و استاد حوزه علمیه قم، نماینده سابق ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه پیشین تبریز روز چهارشنبه دهم اردیبهشت از ساعت 10.30 تا 12.30 پیش از ظهر در مسجد جامع تبریز منعقد میشود.
- See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13930209000552#sthash.eL3KFgwF.dpufنماینده ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان شرقی در پیام مشترکی به مناسبت ارتحال عالم ربانی، آیتالله مسلم ملکوتی، روز چهارشنبه دهم اردیبهشت را در سراسر استان عزای عمومی اعلام کردند.
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، آیتالله محسن مجتهد شبستری و اسماعیل جبارزاده در این پیام، ارتحال عالم ربانی و فقیه اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام، حضرت آیتالله حاج شیخ مسلم ملکوتی (ره) را ثلمه جبرانناپذیری برای اسلام عزیز، ضایعهای دردناک برای حوزههای علمیه و مصیبتی سنگین برای ارادتمندان مقام شامخ علم و فقاهت عنوان کرده و از تلاشهای علمی، فقهی و مبارزاتی این عالم جلیلالقدر تجلیل کردند.
در این پیام آمده است: این عالم وارسته با تلمذ و بهرهمندی از محضر حضرات آیات و مراجع عظام تقلید در حوزههای علمیه قم و نجف به درجه اجتهاد نایل گشته و در عضویت جامعه محترم مدرسین از مبارزان قبل از انقلاب و از فعالان دوران شکلگیری انقلاب اسلامی و از مدافعان سرسخت آرمانهای حضرت امام خمینی (ره) قرار داشت و عمر شریف و بابرکت خود را در سنگرهای مهم از جمله 14 سال امامت جمعه و نمایندگی ولی فقیه در استان و حضور تاثیرگذار در جبهههای حق علیه باطل در کنار فرزندان لشکر خطشکن عاشورا و سپس مراجعت به حوزه مقدسه قم جهت تربیت شاگردان برجسته، سپری کرده و نهایتا در چهارم اردیبهشت سال 93 دعوت حق را لبیک گفت.
نماینده ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان شرقی با تسلیت ارتحال حضرت آیتالله ملکوتی (ره) به ساحت رهبر معظم انقلاب، حوزههای علمیه، مراجع بزرگوار و مردم قدرشناس و ولایتمدار استان، روز چهارشنبه دهم اردیبهشت را در سراسر استان عزای عمومی اعلام کرده و از عموم مردم متدین و همیشه در صحنه تبریز، سلسله جلیله روحانیت، خانوادههای معظم شهدا و ایثارگران، فرهنگیان و دانشگاهیان، اصناف و بازاریان، کارگران و کارمندان، نیروهای نظامی و انتظامی و مسئولان کلیه ادارات، سازمانها، نهادها، شرکتها و تشکلهای اسلامی دعوت کردند با شرکت گسترده در مجلس بزرگداشت آن فقیه عالیقدر ارادت خود را به مقام والای علم، فقاهت و مجاهدت ابراز کنند.
مجلس ترحیم و بزرگداشت آیتالله مسلم ملکوتی، از مراجع تقلید و استاد حوزه علمیه قم، نماینده سابق ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه پیشین تبریز روز چهارشنبه دهم اردیبهشت از ساعت 10.30 تا 12.30 پیش از ظهر در مسجد جامع تبریز منعقد میشود.
انتهای پیام/60002/ع
نماینده ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان شرقی در پیام مشترکی به مناسبت ارتحال عالم ربانی، آیتالله مسلم ملکوتی، روز چهارشنبه دهم اردیبهشت را در سراسر استان عزای عمومی اعلام کردند.
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، آیتالله محسن مجتهد شبستری و اسماعیل جبارزاده در این پیام، ارتحال عالم ربانی و فقیه اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام، حضرت آیتالله حاج شیخ مسلم ملکوتی (ره) را ثلمه جبرانناپذیری برای اسلام عزیز، ضایعهای دردناک برای حوزههای علمیه و مصیبتی سنگین برای ارادتمندان مقام شامخ علم و فقاهت عنوان کرده و از تلاشهای علمی، فقهی و مبارزاتی این عالم جلیلالقدر تجلیل کردند.
در این پیام آمده است: این عالم وارسته با تلمذ و بهرهمندی از محضر حضرات آیات و مراجع عظام تقلید در حوزههای علمیه قم و نجف به درجه اجتهاد نایل گشته و در عضویت جامعه محترم مدرسین از مبارزان قبل از انقلاب و از فعالان دوران شکلگیری انقلاب اسلامی و از مدافعان سرسخت آرمانهای حضرت امام خمینی (ره) قرار داشت و عمر شریف و بابرکت خود را در سنگرهای مهم از جمله 14 سال امامت جمعه و نمایندگی ولی فقیه در استان و حضور تاثیرگذار در جبهههای حق علیه باطل در کنار فرزندان لشکر خطشکن عاشورا و سپس مراجعت به حوزه مقدسه قم جهت تربیت شاگردان برجسته، سپری کرده و نهایتا در چهارم اردیبهشت سال 93 دعوت حق را لبیک گفت.
نماینده ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان شرقی با تسلیت ارتحال حضرت آیتالله ملکوتی (ره) به ساحت رهبر معظم انقلاب، حوزههای علمیه، مراجع بزرگوار و مردم قدرشناس و ولایتمدار استان، روز چهارشنبه دهم اردیبهشت را در سراسر استان عزای عمومی اعلام کرده و از عموم مردم متدین و همیشه در صحنه تبریز، سلسله جلیله روحانیت، خانوادههای معظم شهدا و ایثارگران، فرهنگیان و دانشگاهیان، اصناف و بازاریان، کارگران و کارمندان، نیروهای نظامی و انتظامی و مسئولان کلیه ادارات، سازمانها، نهادها، شرکتها و تشکلهای اسلامی دعوت کردند با شرکت گسترده در مجلس بزرگداشت آن فقیه عالیقدر ارادت خود را به مقام والای علم، فقاهت و مجاهدت ابراز کنند.
مجلس ترحیم و بزرگداشت آیتالله مسلم ملکوتی، از مراجع تقلید و استاد حوزه علمیه قم، نماینده سابق ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه پیشین تبریز روز چهارشنبه دهم اردیبهشت از ساعت 10.30 تا 12.30 پیش از ظهر در مسجد جامع تبریز منعقد میشود.
انتهای پیام/60002/ع
نماینده ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان شرقی در پیام مشترکی به مناسبت ارتحال عالم ربانی، آیتالله مسلم ملکوتی، روز چهارشنبه دهم اردیبهشت را در سراسر استان عزای عمومی اعلام کردند.
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، آیتالله محسن مجتهد شبستری و اسماعیل جبارزاده در این پیام، ارتحال عالم ربانی و فقیه اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام، حضرت آیتالله حاج شیخ مسلم ملکوتی (ره) را ثلمه جبرانناپذیری برای اسلام عزیز، ضایعهای دردناک برای حوزههای علمیه و مصیبتی سنگین برای ارادتمندان مقام شامخ علم و فقاهت عنوان کرده و از تلاشهای علمی، فقهی و مبارزاتی این عالم جلیلالقدر تجلیل کردند.
در این پیام آمده است: این عالم وارسته با تلمذ و بهرهمندی از محضر حضرات آیات و مراجع عظام تقلید در حوزههای علمیه قم و نجف به درجه اجتهاد نایل گشته و در عضویت جامعه محترم مدرسین از مبارزان قبل از انقلاب و از فعالان دوران شکلگیری انقلاب اسلامی و از مدافعان سرسخت آرمانهای حضرت امام خمینی (ره) قرار داشت و عمر شریف و بابرکت خود را در سنگرهای مهم از جمله 14 سال امامت جمعه و نمایندگی ولی فقیه در استان و حضور تاثیرگذار در جبهههای حق علیه باطل در کنار فرزندان لشکر خطشکن عاشورا و سپس مراجعت به حوزه مقدسه قم جهت تربیت شاگردان برجسته، سپری کرده و نهایتا در چهارم اردیبهشت سال 93 دعوت حق را لبیک گفت.
نماینده ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان شرقی با تسلیت ارتحال حضرت آیتالله ملکوتی (ره) به ساحت رهبر معظم انقلاب، حوزههای علمیه، مراجع بزرگوار و مردم قدرشناس و ولایتمدار استان، روز چهارشنبه دهم اردیبهشت را در سراسر استان عزای عمومی اعلام کرده و از عموم مردم متدین و همیشه در صحنه تبریز، سلسله جلیله روحانیت، خانوادههای معظم شهدا و ایثارگران، فرهنگیان و دانشگاهیان، اصناف و بازاریان، کارگران و کارمندان، نیروهای نظامی و انتظامی و مسئولان کلیه ادارات، سازمانها، نهادها، شرکتها و تشکلهای اسلامی دعوت کردند با شرکت گسترده در مجلس بزرگداشت آن فقیه عالیقدر ارادت خود را به مقام والای علم، فقاهت و مجاهدت ابراز کنند.
مجلس ترحیم و بزرگداشت آیتالله مسلم ملکوتی، از مراجع تقلید و استاد حوزه علمیه قم، نماینده سابق ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه پیشین تبریز روز چهارشنبه دهم اردیبهشت از ساعت 10.30 تا 12.30 پیش از ظهر در مسجد جامع تبریز منعقد میشود.
انتهای پیام/60002/ع
به گزارش خبرآنلاین، متن این پیامها به شرح زیر است:
انالله و انا الیه راجعون
درگذشت عالم ربانی آیتالله مسلم ملکوتی که عمر پربرکت خود را صرف کسب علوم اسلامی، تربیت شاگردان متعد و خدمت به مردم کرد باعث تاسف و تالم خاطر شد.مصیبت ارتحال آن عالم جلیل القدر و از مبارزین قبل از انقلاب را به عموم علاقمندان، شاگردان و خاندان ایشان بویژه مردم اهل ایمان و معرفت تبریز تسلیت گفته از درگاه خداوند متعال برای آن مرحوم مغفور علو درجات و برای بازماندگان بویژه خانواده معزز ایشان اجر و صبر مسالت می کنم.
محمدرضا عارف
انالله و انا الیه راجعون
درگذشت عالم فرزانه و وارسته آقای ماموستا حسامالدین مجتهدی امام جمعه سنندج و نماینده مجلس خبرگان رهبری، موجبات تأثر و اندوه فراوان شد.
ایشان از جمله علمای بزرگ و با تقوای اهل سنت بودند که به موضوع وحدت امت اسلامی اعتقاد قلبی داشتند و منشا همدلی در میان روحانیون ایران اسلامی بودند.اینجانب درگذشت این عالم بزرگوار را به مردم شریف و روحانیت معزز کردستان بویژه جامعه اهل تسنن تسلیت عرض نموده از خداوند منان برای آن فقید سعید، مغفرت و رحمت واسعه مسألت دارم.
محمدرضا عارف
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با صدور پیامی درگذشت عالم مجاهد آیتالله ملکوتی را تسلیت گفت.
به گزارش حوزه احزاب باشگاه خبرنگاران، در پیدرگذشت آیتلله مسلم ملکوتی پیام تسلیتی از سوی آیتالله هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام صادر شد.
متن پیام بدین شرح است
«انالله و اناالیه راجعون»
درگذشت عالم ربانی و یار دیرین انقلاب اسلامی آیتالله مسلم ملکوتی موجب تأثر و تألم خاطر گردید. ایشان در طول حیات پر برکت خود در راه ترویج معارف دینی، آثار و خدمات ارزشمندی به یادگار گذاشت.
مصیبت وارده را به مردم شهید پرور آذربایجان، بویژه مردم متدین تبریز، خاندان معظم، دوستداران، شاگردان و حوزه های علمیه قم و آذربایجان تسلیت می گویم. از درگاه خداوند متعال برای آن عالم جلیل القدر غفران الهی و برای بازماندگان بویژه خانواده محترم ایشان صبر و اجر مسئلت می کنم.
اکبر هاشمی رفسنجانی
در 2 اردیبهشت 1366 ، روستاهای خانه سر ، هاوستین ، دارانداش،کوه کمر و هریس از دیزمار غربی (به مرکزیت خاروانا) از توابع شهرستان ارسباران (اهر) منفک و ضمیمه دهستانهای زنوزق و دهستان هرزندات شرقي از توابع شهرستان مرند گردید. در 31 خرداد 1369 روستاهاي قولان - مسمن - اونيق - پيربلاغ - قشلاق - نواكي - قرچيمعدن - قره درق - اعقان و اروج - از دهستان ديزمار شرقي (اوشتبین) منتزع و به دهستانديزمار غربي (به مرکزیت خاروانا) ملحق شدند. روستاهاي ايل سون و دوست آشنا از دهستان ديزمار شرقي(اوشتبین) انتزاع و به دهستان ديزمار مركزي (خاروانا) ملحق گردند. روستاي ونستان از دهستان دزمار شرقي (اوشتبین) منتزع و به دهستان اوزمدل جنوبي الحاق گردد. روستاي ملك طالش از دهستان دیزمار شرقي منتزع و به دهستان سينا ملحق گردد. سیاری یا سیه رود بموجب صفحات 826 و 828 احکام و قوانین ایران در 21 شهریور 1369 تحت عنوان مرکز دهستان دیزمار غربی از بخش خاروانا از توابع شهرستان ارسباران (اهر) منفک و ضمیمه بخش جلفا از توابع شهرستان مرند گردید. قبل از جدایی سیاری یا سیه رود از بدنه شهرستان ارسباران ، دیزمار به دو ناحیه شرقی به مرکزیت اوشتبن و دیزمار غربی به مرکزیت خاروانا تقسیم شده بود.از این تاریخ به بعد دهستان خاروانا به دیزمار مرکزی ، دهستان اوشتبین به دیزمار شرقی و دهستان سیه رود به دیزمار غربی معروف گشت.در 12 اسفند 1371 ، دهستان نوجه مهر به مركزيت روستاي نوحه مهر در تابعيت بخش جلفا تابع شهرستان مرند مشتمل بر روستاها، مزارع و مكانهاي زير:
1-نوحه مهر، 2 - اشتبين، 3 - قولان، 4 - مسن، 5 - اروج، 6 - قرهچي معدن، 7 - نمنق، 8 - اركدني، 9 - اعقان، 10 - انيق، 11 - قرهدرق، 12 - ميانهكرداحمد، 13 - نظركندي، 14 - نوردوز، 15 - پهناور، 16 - تلگري، 17 - كردشت، 18 - دوزال، 19 - دوست آشنا، 20 - ايلسون، 21 - بيربلاغ، 22 -قشلاق نوائي، 23 - قشلاق ارامنه تشکیل شد.بدین ترتیب دهستان نوجهمهر نیز از بخش خاروانا از توابع شهرستان ارسباران (اهر) جدا و ضمیمه بخش جلفا از توابع شهرستان مرند گردید. پس از الحاق روستای تاریخی-فرهنگی اوشتبین به بخش جلفا ، دهستان مردانقم به دیزمار شرقی معروف شد.به موجب مصوبه شماره 6354/ ت14505ك هیئت وزیران در 23 مرداد 1374 بخش جلفا به انضمام دهستان نوجه مهر و سیاری(سیه رود) از شهرستان مرند منفک و تبدیل به شهرستان شد.دهستانهای نوجه مهر و سیاری (سیه رود) در چهارچوب شهرستان تازه تاسیس جلفا ادغام شدند و بخش سیه رود (سیاری) یا دیزمار غربی راتشکیل دادند. بدین ترتیب در تشکیل بخش سیه رود روستاهای دیزمار شرقی از قبیل اشتبین،نمنق و ...نیز نقش دارند.در 7 آذر 1389 ، روستاهای باقیمانده دیزمار شرقی ضمیمه بخش عاشقلو از توابع شهرستان تازه تاسیس خداآفرین گردید,........ادامه دارد
مديرکل ميراث فرهنگي و گردشگري آذربايجانشرقي گفت: کاوشهايي که بر روي قلعه «جوشين خاروانا» صورت گرفته سفالينههايي از هزاره اول قبل از ميلاد به دست آمده است.به گزارش فارس، تراب محمدي صبح ديروز در بازديد بناي تاريخي قلعه جوشين خاروانا با اشاره به قلعههاي منطقه ورزقان و خاروانا گفت: خاروانا يکي از شهرهاي قديمي ورزقان و منطقه «ديزمار» بوده و اوج شکوفايي آن به عهد سلجوقيان بر ميگردد که به لحاظ قدمت طولاني، قلعهها و آثار تاريخي بسياري را در خود گنجانده است.
وي ادامه داد: قلعه «جوشين» در 26 کيلومتري غرب ورزقان و شش کيلومتري روستاي «جوشين» و در قلب محال تاريخي «ديزمار» ارسباران به مرکزيت شهر باستاني خاروانا در يک منطقه کوهستاني سختگذر در بالاي يک کوه مرتفع قرار گرفته است.محمدي با اشاره به اينکه در کاوشهايي که بر روي اين قلعه صورت گرفته سفالينههايي6500 ساله از هزاره اول قبل از ميلاد و قرون اوليه اسلام به دست آمده است.
وي افزود: در لايه نگاري هاي صورت گرفته توسط تيم کاوش و باستان شناسي، آثار، اشيا و آويزهايي از دوره هاي مختلف تاريخي به دست آمده که قديمي ترين آنها سفال هاي مربوط به اواخر دوره نوسنگي يعني حدود 6500 سال پيش است.محمدي خاطرنشان کرد: تيم کاوش ابتدا لايه نگاريهايي را به صورت حفاري عمودي براي شناسايي لايه هاي مختلف در اين تپه آغاز کرده و با ايجاد ترانشه هاي پلکاني لايه هاي مختلف را مشخص کردند.مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اين استان افزود: سفال هايي مربوط به دوره هاي ساساني، هخامنشي و عصرآهن، پيکرک هاي گلي و سفال هاي مفرغ قديم، درفش هاي استخواني و ابزار سنگي، اجاق هايي مربوط به عصر مفرغ، سرنيزه هاي آهني، اشيا و آويزهاي مختلف مفرغي آثاري هستند که در اين تپه شناسايي شده و به دست آمده اند.
.: Weblog Themes By Pichak :.